Δίκη Χ.Α: Φυσική παρουσία των προστατευόμενων μαρτύρων ζητά η εισαγγελέας

Φυσική παρουσία των προστατευόμενων μαρτύρων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ζητά με πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας, ανατρέποντας τα έως τώρα δεδομένα της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το documentonews.gr, η εισαγγελέας αιτιολογεί την εισήγησή της με το σκεπτικό ότι και άλλος μάρτυρας έχει καταθέσει, χωρίς να του συμβεί κάτι. Ωστόσο προκύπτει το εύλογο ερώτημα πως θα καταθέσουν τα πραγματικά γεγονότα οι μάρτυρες, εάν θεωρούν ότι απειλείται η ζωή τους.

 

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως επιτάσσει η νομοθεσία, έχουν καταθέσει εγγράφως και με κωδική ονομασία, προκειμένου να μη γίνουν γνωστά τα πραγματικά τους στοιχεία, ενώ η αρχική πρόθεση ήταν να καταθέσουν και μέσω ηχητικής μετάδοσης, με αλλοιωμένη φωνή, από ειδικό χώρο στη ΓΑΔΑ.

Σημειώνεται ότι ενστάσεις για τον τρόπο που είχε προγραμματιστεί να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, έχουν τεθεί και από τις δύο πλευρές από διαφορετική όμως βάση.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Παύλου Φύσσα, των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αλλά και των Αιγύπτιων αλιεργατών, ξεκαθάρισαν πως αν οι εν λόγω μάρτυρες «επιλέξουν και πάλι να καταθέσουν με τον τρόπο αυτό, δηλαδή χωρίς να δηλώσουν τα στοιχεία τους, δεν θα προβούμε στην εξέτασή τους».

Εξηγώντας την στάση της η πλευρά Φύσσα υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν να ενισχύσουμε ένα θεσμό που πέραν των λοιπών προβληματικών του, έχει ήδη εν προκειμένω καταστρατηγηθεί η ουσία του, από τη στιγμή που από τη διαδικασία της ανάκρισης ήδη έχουν διαρρεύσει τα στοιχεία τους». Τόνισε βέβαια, ότι ακόμη και αν αποκαλυφθούν τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων, θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα προστασίας τους και μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής τους.

Από την πλευρά τους οι πληρεξούσιοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ, εξέφρασαν την άποψη πως «η πρακτική εφαρμογή της διαδικασίας εξέτασης μαρτύρων, τέτοιου είδους, που θεσπίστηκε με τις αντιδραστικές διατάξεις του Ν. 2928/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες γενικότερα».

Και οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών, που είχαν δεχτεί επίσης δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες, εξέφρασαν την πρόθεση τους να μην εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες, εάν παραμείνει το καθεστώς ανωνυμίας.

Στην αντίπερα όχθη, οι συνήγοροι των κατηγορούμενων βουλευτών Νικ. Μιχαλολιάκου και Γ. Γερμενή είπαν πως η προστασία των συγκεκριμένων μαρτύρων «έχει πάψει να ισχύει» και κατέθεσαν ζητώντας τη φυσική τους παρουσία τους.

«Αν καταθέσουν οι μάρτυρες αυτοί υπό το καθεστώς αυτό, δεν θα μπορέσετε ως Δικαστήριο να συναγάγετε ορθά συμπεράσματα», ισχυρίστηκαν.

Όπως σημειώνει η σελίδα Για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος:

Η πολιτική αγωγή, πρώτη και με δική της πρωτοβουλία, δήλωσε εξαρχής ότι δεν θα εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες στο ακροατήριο αν αυτοί καταθέσουν ανώνυμα, όσο και αν συμμερίζεται το φόβο τους για πιθανή αντεκδίκηση ή εκφοβισμό. Όλοι οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής δήλωσαν την αντίθεσή τους από θέση αρχής στο νομικό πλαίσιο εξέτασης ανώνυμων προστατευόμενων μαρτύρων, υπερασπιζόμενοι πρώτα και κύρια τους εντολείς τους: σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί στους θύτες να υποδυθούν τα θύματα. Οι συνήγοροι των Αιγύπτιων αλιεργατών κάλεσαν και καλούν τα πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής να προσέλθουν αυτοβούλως και επώνυμα στη δίκη και να καταθέσουν ελεύθερα και χωρίς φόβο, όπως το έκαναν δεκάδες ουσιώδεις μάρτυρες, ανάμεσά τους και πρώην μέλη της οργάνωσης. Οι κρατικοί μηχανισμοί διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα και φέρουν ακέραια την ευθύνη για την προστασία αυτών των μαρτύρων.

Όμως, η υπεράσπιση δεν αντιτίθεται στο νομικό πλαίσιο της εξέτασης ανώνυμων μαρτύρων συνολικά. Οι κατ’ επάγγελμα υβριστές των θυμάτων αντιτρομοκρατικών σκευωριών, όπως αυτές τις μέρες της Ηριάννας, δεν θα μπορούσαν να στραφούν κατά της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, γι’ αυτό και δεν έδωσαν εντολή στους υπερασπιστές τους να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας. Αυτό που επιθυμεί η υπεράσπιση είναι μια απόφαση αποκάλυψης των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 9 του ν. 2928/2001 όπως ισχύει, με την αιτιολογία ότι δεν προκύπτει πιθανός εκφοβισμός ή κίνδυνος αντεκδίκησης σε βάρος τους από πλευράς της οργάνωσης. Πρόκειται για κατάφωρα ψευδή ισχυρισμό τη στιγμή που δύο μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει στη δίκη ξυλοκοπήθηκαν από μέλη της Χρυσής Αυγής προσερχόμενοι στο δικαστήριο, άλλοι απειλήθηκαν, άλλοι (ανάμεσά τους ακόμα και κατηγορούμενοι) τρομοκρατήθηκαν για να μην μιλήσουν, γεγονότα που είναι γνωστά στο δικαστήριο.

Με την πρότασή της, η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου δεν πρότεινε μόνο την αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων, συντασσόμενη με την υπεράσπιση, αλλά “στοιχειοθέτησε” την πρότασή της δηλώνοντας ότι “ο Ηλίας Σταύρου, πρώην μέλος της οργάνωσης που κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου, δήλωσε πως δεν απειλήθηκε”. Πρόκειται για ισχυρισμό που διαψεύδεται από τα πρακτικά της ακροαματικής διαδικασίας, κατά την οποία ο Σταύρου δήλωσε ρητά και επανειλημμένα ότι απειλήθηκε από βουλευτές και στελέχη της οργάνωσης.

Η πολιτική αγωγή επανέλαβε τις αρχικές της δηλώσεις, με την απαραίτητη υπενθύμιση ότι ο εκφοβισμός και η αντεκδίκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του modus operandi της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Με αυτό το δεδομένο, το δικαστήριο θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει την Τρίτη 24/10.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here