Δικαιοσύνη για την Αργυρώ, τη φώκια της Σάμου που βρέθηκε δολοφονημένη

Σελίδα δημιουργήθηκε στο facebook με τίτλο Δικαιοσύνη για την Αργυρώ, την φιλική, φώκια της Σάμου, που δολοφονήθηκε άγρια από ανθρώπινο χέρι.

Η Αργυρώ εμφανίστηκε στην Σάμο το 2014.*(for eng press more)
Ορφανή από μητέρα, δέθηκε πάρα πολύ με το νησί και τους ανθρώπους.

Για 3 χρόνια κολυμπούσε στο Αιγαίο, έκανε ηλιοθεραπεία στις ξαπλώστρες και έπαιρνε τον υπνάκο της στις βάρκες ψαράδων.

Στα τέλη του Μάη του 2017, η Αργυρώ βρέθηκε άγρια δολοφονημένη στην νοτιοδυτική Σάμο, έχοντας μαχαιρωθεί και πυροβοληθεί επανειλημμένα.

Σαμιώτες και φίλοι του νησιού και της Αργυρώς, ζητάμε να μην ξεχαστεί η ιστορία, η οποία δεν πήρε τις διαστάσεις που έπρεπε.

Απαιτούμε παρέμβαση των αρμόδιων αρχών και παραδειγματική τιμωρία του δράστη που κάποιοι, με τον τρόπο τους, προστατεύουν.

Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε τώρα ύστερα από αρκετούς μήνες. Στα τέλη Μαΐου είχε ξεβραστεί στη Σάμο αλλά δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για την Αργυρώ κάτι που έγινε εφικτό τώρα.

Όπως δήλωσε η η διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», κα Αναστασία Μήλιου «Λαμβάνοντας υπόψη τα δερματικά χαρακτηριστικά, το φύλο και το μήκος της φώκιας, αλλά και της απουσίας του ζώου όλο αυτό το διάστημα , είναι επιβεβαιωμένο ,πως πρόκειται για την γνωστή φώκια, που οι κάτοικοι της Σάμου αποκαλούν «Αργυρώ».

Για το περιστατικό αυτό έχει ήδη ανοίξει, από την πρώτη στιγμή, δικογραφία το Λιμεναρχείο Καρλοβάσου, ενώ επίσης είναι ενήμερες και οι εισαγγελικές αρχές της Σάμου.

Θυμίζουμε, ότι η «Αργυρώ» έφερε σημάδια από πολλαπλές βολές με κυνηγετικό όπλο στη ράχη της. Με βάση τη φορά που είχαν τα σκάγια, εκτιμάται ότι η φώκια δέχτηκε τις βολές κατά την προσπάθειά της να απομακρυνθεί από το σημείο.

Επίσης έφερε εμφανές τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο που είχε διαπεράσει τη δεξιά πλευρά της ράχης της και έφτανε έως το στομάχι.

Η Αργυρώ  ζούσε επί 3,5 χρόνια αρμονικά με τους ανθρώπους στο λιμάνι και στις παραλίες της Σάμου, διασκεδάζοντας με τα καμώματα και το στιλ της τους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού.

Η Αργυρώ ήταν μια από τις ιδιαίτερα σπάνιες φώκιες μονάχους μονάχους, των οποίων ο πληθυσμός σε ολόκληρο τον κόσμο δεν υπερβαίνει τα 450 άτομα και απειλούνται με άμεση εξαφάνιση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here