Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης και απόσυρσης των Ι.Χ αυτοκινήτων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ριζικές αλλαγές στο τρόπο φορολόγησης των Ι.Χ αυτοκινήτων με στόχο τη δημιουργία και παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης  των αυτοκινήτων και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης, σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτές, καταργείται η φορολόγηση με βάση το κυβισμό και θα γίνεται με βάση τη λιανική τιμή. θεσπίζονται αντικίνητρα για απόσυρση των Ι.Χ άνω της 20ετίας, η οποία θα γίνεται μέσω επιδότησης των οχημάτων χαμηλής τιμής ενώ θα προσαρμοσθούν ανάλογα τα τεκμήρια διαβίωσης από αυτοκίνητα.

Αναλυτικά το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ετοιμάζει:

  1. Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.
  2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.
  3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».
  4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.
  5. Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.
  6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης προκειμένου και αυτοί να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here