Διοικητής πυρηνικών ΗΠΑ: Θα έλεγα όχι σε εντολή Τραμπ για παράνομη επίθεση

Ο διοικητής των πυρηνικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών αδειάζει τον αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ, λέγοντας ότι θα αντιστεκόταν εάν τον διέταζε να εκτελέσει κάποια «παράνομη» πυρηνική επίθεση.

«Αυτός θα μου πει τι να κάνω κι εάν είναι παράνομο, μαντέψτε τι θα γίνει: Θα πω ‘κύριε πρόεδρε αυτό είναι παράνομο’», δήλωσε ο πτέραρχος Τζον Χάιτεν κατά τη διάρκεια συνεδρίου για θέματα ασφάλειας στο Χάλιφαξ του Καναδά.

Προσέθεσε ότι στη συνέχεια ο κ. Τραμπ θα τον ρωτούσε ποιες ενέργειες θα ήταν νόμιμες και αμφότεροι θα προσπαθούσαν να καταρτίσουν τις κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις ώστε να ανταποκριθούν στην εκάστοτε ανάγκη.

«Έτσι δουλεύει, δεν είναι τόσο πολύπλοκο», είπε ο κ. Χάιτεν, χωρίς να διευκρινίσει τι πρόκειται να συμβεί εάν ο πρόεδρος επιμείνει στην αρχική του εντολή για πυρηνικό πλήγμα.

Ο πτέραρχος επισήμανε
 ότι εκπαιδεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια τη σταδιοδρομίας του στην έννομη χρήση βίας, συμπληρώνοντας ότι εάν ένας αξιωματικός εκτελέσει μία «παράνομη εντολή» μπορεί να καταλήξει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ερωτηθείς εάν σκέπτεται το ενδεχόμενο ενός τέτοιου μελλοντικού διαλόγου με τον πρόεδρο Τραμπ, ο κ. Χάιτεν ξεκαθάρισε ότι αναπόφευκτα αυτό βρίσκεται στο μυαλό του, λόγω της ευθύνης που συνοδεύει το αξίωμά του.

«Θαρρώ ορισμένοι νομίζουν ότι είμαστε ανόητοι. Δεν είμαστε ανόητοι άνθρωποι. Σκεπτόμαστε αυτά τα πράγματα πολύ. Όταν έχεις αυτή την ευθύνη, πώς είναι δυνατόν να μην το αναλογίζεσαι», είπε.

Η τοποθέτηση Χάιτεν έρχεται τέσσερις ημέρες
 αφότου το Κογκρέσο εξέτασε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια την εξουσία του προέδρου να διατάξει χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ.

Ορισμένοι Γερουσιαστές, Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικάνοι, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο κ. Τραμπ είναι υπερβολικά αυθόρμητος και συνεπώς μπορεί να διατάξει πυρηνική επίθεση.

Ο πτέραρχος Χάιτεν ξεκαθάρισε πάντως ότι η πυρηνική διοίκηση των ΗΠΑ, η Stratcom, είναι ανά πάσα στιγμή πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν βορειοκορεατική απειλή, καθιστώντας σαφές ότι εάν ο κ. Κιμ προσπαθήσει να βλάψει τις ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με «άσχημη κατάληξη».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here