Διεθνής έκκληση για να μην εκτελεστούν 75 ισλαμιστές στην Αίγυπτο

Η επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε τη Αίγυπτο να μην εκτελέσει την απόφαση για μαζικη εκτέλεση αντιφρονούντων οι οποίοι μάλιστα ειχαν συλληφθεί σε διαδηλώσεις στις οποιες ο στρατός σκότωσε 837 ανθρώπους!

Πρόκειται ουσιαστικά για 75 διαδηλωτές που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία και  η ενοχή των οποίων δεν τεκμηριώθηκε  -είχαν συλληφθεί σε αντικυβερνητικές διαδήλωση το 2013, διαδηλώσεις που ειχαν αιματηρή κατάληξη.  Συγκεντρώνονταν οπαδοί του Μόρσι που τοτε κυβερνούσε,  αλλά και αντιπολιτευόμενοι και έγιναν συγκρούσεις και επενέβη ο στρατός. Οι περισσότεροι νεκροί ήταν οπαδοί το Μορσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η ιδια είπε ότι «η δίκη δεν ήταν δίκαιη» και επέκρινε την αμνηστία που χορηγήθηκε σε ανώτατα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας για τον τρόπο που κατέστειλαν την διαδήλωση, στην οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές αλλά και απλοί διαβάτες.

Η ποινή του θανάτου επιβλήθηκε προ διημέρου

Η Μπατσελέτ τόνισε πως, σε περίπτωση που εφαρμοσθούν οι ποινές, «θα αποτελούν μία χονδροειδή και αναπότρεπτη κακοδικία».

Στην ανακοίνωσή της η ίδια τονίζει πως οι κατηγορούμενοι στερήθηκαν του δικαιώματος να εκπροσωπηθούν προσωπικά από συνηγόρους, ενώ «η ενάγουσα αρχή δεν παρουσίασε επαρκή στοιχεία για να αποδείξει την ατομική ευθύνη καθενός από αυτούς».

Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε 46 άτομα σε ισόβια -ήταν μαζική δίκη 739 κατηγορουμένων! Οι περισσότεροι καταδικάστηκαν σε 15ετή κάθειρξη. Διαδήλωναν υπέρ του Μόρσι, προτού αυτός ανατραπεί (λίγες μέρες μετά τη διαδήλωση) με πραξικόπημα απο τον Σίσι.  Καταδικάσθηκε σε 5 χρόνια φυλακή ακομα και ένας Αιγύπτιος φωτορεπόρτερ που εργαζόταν για βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων!

Oι καταδικασθέντες φέρονται να ανήκουν στη Μοσουλμανικη Αδελφότητα και υποτίθεται ότι διέπραξαν φόνους, ότι παρακινησαν σε εξέγερση και όταν ήταν μέλη οργάνωσης εκτός νομου (της μουσουλμανικής Αδελφότητας). Ομως η Αδελφότητα (που είχε κερδίσει πρόσφατα τις εκλογές) τέθηκε εκτός νόμου ένα μήνα μετά τις διαδηλώσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here