Διεθνικό κίνημα για την Δημοκρατική Αλλαγή στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν στη Νάπολη Βαρουφάκης, Ντε Ματζίστρις, Αμόν

Διεθνικό κίνημα, το οποίο θα λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές του 2019, ιδρύθηκε σήμερα στη Νάπολι. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Γιάνη Βαρουφάκη του DΙΕΜ 25, του δήμαρχου της ιταλικής πόλης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις από το κίνημα demA και του Μπενουά Αμόν από το γαλλικό Geneation-S και υποψήφιου προέδρου στις γαλλικές εκλογές με το Σοσιαλιστικό κόμμα από το οποίο αποχώρησε. Το παρών έδωσαν επίσης εκπρόσωποι πολιτικών κινημάτων από την Δανία, την Πορτογαλία και την Πολωνία. 

«Η Ελπίδα πεθαίνει όταν ένας λαός πιστεύει ότι δεν έχει εναλλακτικές οδούς. Από την Νάπολη αρχίζουμε να ακολουθούμε μια νέα οδό ελπίδας, η οποία αποδεικνύει στην Ευρώπη ότι υπάρχει εναλλακτική στην Ευρώπη αυτή. Μια εναλλακτική η οποία θα ενώσει Ιταλία, Γαλλία, Δανία, με ένα ενιαίο πρόγραμμα, το οποίο θα απευθύνεται σε γυναίκες, εργαζόμενους, νέους και επιχειρηματίες», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Ο δήμαρχος της Νάπολης από την πλευρά του σημείωσε ότι «από την πόλη αυτή ξεκινά μια πρόκληση ευθύνης, για μια διαφορετική Ευρώπη. Ξεκινά από την Νάπολη, η οποία αντιστέκεται και τώρα αντεπιτίθεται, υπέρ της ελευθερίας των λαών».

«Η Αριστερά ενώνει τις δυνάμεις της, για να ανακαλύψει και πάλι το αρχικό ευρωπαϊκό όραμα» τόνισε ο Γάλλος Μπενουά Αμόν.

Το όνομα του νέου κινήματος σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα θα αποφασιστεί τον ερχόμενο Μάιο.

Τι αναφέρει το DiEM 25

Για πρώτη φορά πολιτικές δυνάμεις από Εθνικό, Περιφερειακό και Δημοτικό επίπεδο από όλη την Ευρώπη, συνδιασκέφθηκαν με κοινό τόπο την αλλαγή της Ευρώπης προς τον Ορθολογισμό και την Κοινωνική Απελευθέρωση και την οικοδόμησή της από τα κάτω προς τα πάνω, από τον Ευρωπαίο Πολίτη, μέσω της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Δήμου, ο οποίος ενωμένος υπό το κοινό πολιτικό μας όραμα, θα επιφέρει αυτή την αλλαγή.

Τα εξής είναι λοιπόν τα πολιτικά αποτελέσματα αυτής της Συνδιάσκεψης μεταξύ των Ευρωπαίων πιονέρων της δημιουργίας διεθνικής λίστας:

  • Το πολιτικό μας πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται πάνω σε δύο πυλώνες: Μια Πανευρωπαϊκή-Πράσινη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη που θα αντιμετωπίσει την κρίση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, την αποεπένδυση, την ανισόκατανομή του εισοδήματος και την φτώχεια μέσω  προγραμμάτων ενταγμένων σε ένα πλήρες, προοδευτικό κοινωνικο-οικονομικό, βιώσιμα περιβαλλοντικά, σχέδιο, και μιας διαδικασίας Πανευρωπαϊκής Συντανταγματικής Συνέλευσης, που θα δώσει στην Ένωσή μας ένα πραγματικά Δημοκρατικό Σύνταγμα, από τον λαό για τον λαό, που θα αντικαταστήσει όλες τις προϋπάρχουσες Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
  • Ο απώτερος στόχος αυτού του κοινά συμφωνημένου προγράμματος είναι να αντιπολιτευθεί αποτελεσματικά, δείχνοντας ταυτόχρονα Ανυπακοή στο Κατεστημένο των Βρυξελλών και των αποτυχημένων πολιτικών τους που δημιουργούν συνθήκες διάλυσης στην ΕΕ, αλλά και Δημιουργικά, καταθέτοντας ένα δημοκρατικό, πανευρωπαϊκό σχέδιο: την διεθνική μας λίστα και το πολιτικό μας πρόγραμμα.

“Η συλλογική πεποίθηση ότι οι απαντήσεις στην κρίση που βιώνουν οι περιφέρειες και οι χώρες μας πρέπει να είναι Ευρωπαϊκές είναι που μας έφερε όλους πολιτικά κοντά σήμερα στη Νάπολη”, είπε ο συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως “μαζευτήκαμε όλοι εδώ για να σχηματίσουμε τη συμμαχία που θα φέρει σε πέρας αυτές τις γνήσια ευρωπαϊστικές λύσεις που προτείνουμε, κάνοντας ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς Ευρωπαϊστές να ενταχθούν στο μέτωπό μας

 

Το εναρκτήριο λάκτισμα στις κοινές μας προσπάθειες ώθησης της διεθνικής μας λίστας  θα δώσει το Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από συμμετέχοντες στη σημερινή Συνδιάσκεψη. Το Συμβούλιο είναι ανοιχτό σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και κινήματα για συμμετοχή μέχρι τον Ιούνιο του 2018, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για τα μέλη μας να συμμετέχουν ή/και να ψηφίσουν πάνω στην επιλογή της λίστας των υποψηφίων που θα παρουσιάσουν και θα τεκμηριώσουν την πολιτική μας ατζέντα.

Σε μερικές μέρες θα μπουν και οι τελικές λεπτομέρειες που θα ολοκληρώσουν τα αποτελέσματα της σημερινής Συνδιάσκεψης, αποτελέσματα που θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω όλων των καναλιών διαδικτυακής επικοινωνίας των συμμετεχόντων στη Συνδιάσκεψη.

Είμαστε περήφανοι για το έργο που αναλαμβάνουμε. Οι επιλογές είναι ανάμεσα στην πάλη για μια πραγματική Ένωση που θα βελτιώνει τις ζωές των εκατομμυρίων που ζουν σε αυτήν και θα ενισχύει τη Δημοκρατία, δίνοντας λόγο και φωνή στους πολίτες σε καθετί που τους αφορά (όπως για παράδειγμα το βιοτικό τους επίπεδο και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα), ή να μείνουμε ιδιώτες, βυθιζόμενοι όλο και βαθύτερα στη δυστοπία του δόγματος “Της Μη Εναλλακτικής”, της ΤΙΝΑ. Υπάρχει και η επιλογή εκείνων που πιστεύουν ότι η εθνική αναδίπλωση, η επιστροφή στο κλειστό έθνος-κράτος του παρελθόντος, είναι η λύση, αγνοώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν, δηλαδή την άνοδο της ακροδεξιάς κι ό,τι αυτό θα σημάνει.

Σήμερα στη Νάπολη εμείς κάναμε την επιλογή μας: επιλέξαμε να πάρουμε το δύσκολο μονοπάτι της αλλαγής της Ευρώπης από τα κάτω· θα παλέψουμε για να κάνουμε Δημοκρατική την Ευρώπη και τους θεσμούς της, δίνοντας φωνή απευθείας στους πολίτες της σε αυτόν το μετασχηματισμό για το κοινό μας εγχείρημα, την ΕΕ, που ούτως ή άλλως, κυβερνά τις ζωές μας.

 

Έλα μαζί μας!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here