Διεθνή καταγγελία εξετάζει η Λευκωσία για τα τουρκικά drones στα Κατεχόμενα

Ως άλλη μία αποσταθεροποιητική ενέργεια της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση την εξαγγελθείσα λειτουργία βάσης στο παράνομο αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση στα κατεχόμενα, πως η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους ενέκρινε τη χρήση του παράνομου αεροδρομίου ως βάσης για τα τουρκικά drones, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως αυτή «είναι προφανώς ακόμα μια αποσταθεροποιητική ενέργεια της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σταθερότητας. Είναι βέβαιο ότι δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στη δυνατότητα για να απαμβλύνουμε την ήδη τεταμένη κατάσταση και είναι και μια απόδειξη ότι η Τουρκία, όχι μόνο παρεμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές μας, αλλά στην ουσία καθορίζει η ίδια τι γίνεται στα κατεχόμενα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει διεθνώς τη νέα αυτή τουρκική ενέργεια, ο κ. Κούσιος είπε πως «αυτό θα το μελετήσουμε γιατί είναι μια νέα εξέλιξη. Θα συζητηθεί το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών και θα ληφθούν αποφάσεις», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «εκπροσωπεί τα μαξιμαλιστικά εθνικά επιχειρήματα του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η Τουρκία «πρέπει επιτέλους να δείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στους ηγέτες της ενωμένης Ευρώπης, της οποίας επιζητεί να γίνει μέλος.

«Είναι η Τουρκία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι η Τουρκία που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών και είναι η Τουρκία που ακόμα και πριν λίγες ημέρες, ήταν η μόνη χώρα που καταψήφισε το ψήφισμα για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας» στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, επεσήμανε επιπλέον ο κ. Κούσιος, σημειώνοντας πως τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζουν την πολιτική της Ε.Ε., της οποίας η Κύπρος και η Ελλάδα είναι μέλη.

Είναι φυσικό, πρόσθεσε, «ότι αυτό το θέμα (των ενεργειών της Τουρκίας) απασχολεί την Ε.Ε. γιατί αφορά τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και ζωτικά συμφέροντα της ίδιας, αλλά και των κρατών μελών της. Ως εκ τούτου, η θέση μας είναι ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να σέβεται και την Ε.Ε., της οποίας θέλει να γίνει μέλος», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here