Αρχίζει την Πέμπτη το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

Με ένα πρόγραμμα που εστιάζει στον κινηματογράφο σαν εμπειρία, αλλά και περφόρμανς που διευρύνουν τα παραδοσιακά όρια του σινεμά, το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ξεκινά  Πέμπτη 28 Ιουλίου  και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 1η Αυγούστου.

Τη βραδιά έναρξής του στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, το φεστιβάλ θα εισάγει τους επισκέπτες του στη φετινή του θεματική «ανα-θεώρηση», παρουσιάζοντας τις διαφορετικές πτυχές της κινηματογραφικής εμπειρίας μέσα από μια ζωντανή παράσταση διευρυμένου κινηματογράφου από την ομάδα Metamkine, από τη Γκρενομπλ της Γαλλίας. Αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μιας νέας ταινίας που θα δημιουργηθεί μπροστά στα μάτια των θεατών με τη χρήση των πιο βασικών στοιχείων του κινηματογράφου: φιλμ, φως και ήχος. Πρόκειται για μια κινηματογραφική καλειδοσκοπική εμπειρία, με προβολείς 16mm, και μια σειρά από αντικείμενα που εξυπηρετούν τη ζωντανή επεξεργασία ήχου και εικόνας.

Οι Cellule d’Intervention Metamkine είναι εδώ και είκοσι χρόνια μία από τις δημοφιλέστερες ομάδες ζωντανών περφόρμανς διευρυμένου κινηματογράφου.

Στο Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα FLICKER: Ένα βράδυ για τον Τόνι Κόνραντ, στη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της αβάν γκαρντ, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Mike Cooper, Jérôme Noetinger και Alyssa Moxley. Το πρόγραμμα προβολών αναπτύχθηκε γύρω από την επιδραστική ταινία του Κόνραντ Το τρεμόπαιγμα(1965) και εξερευνά τη μακρά κινηματογραφική κληρονομιά που αυτή άφησε. Εξερευνώντας τη βασική δομική μονάδα του φιλμ, που δεν είναι άλλη από το καρέ, το πείραμα του Κόνραντ διεύρυνε τα όρια της αντίληψης του μέσου σε άγνωστα μέρη, εφορμώντας στο «φαινόμενο phi» της φαινόμενης κίνησης και απελευθερώνοντας έναν ολόκληρο δευτερογενή κόσμο εντυπώσεων του αμφιβληστροειδούς και τρεμάμενων ψευδαισθήσεων.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τη Στέγη. Επίσης, βασίζεται στην ευγενική υποστήριξη και συνεργασία τοπικών και διεθνών φορέων όπως ο Δήμος της Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η κοινότητα της Σύρου καθώς και μεμονωμένοι δωρητές.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here