Διεθνές Δίκτυο κατά Διαφθοράς: Κυβερνητική ταφόπλακα στην έρευνα της Τουλουπάκη για τη Novartis

«Ταφόπλακα» στην έρευνα για τη Novartis βάζει η «έξοδος» της Ελένης Τουλουπάκη από τη θέση της Εισαγγελέως Καταπολέμησης της Διαφθοράς, μέσω της διάταξης σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει την ενοποίηση των Εισαγγελιών Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς, εκτιμά σε δημοσίευμά του το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP).

Στο δημοσίευμα, το οποίο δημοσιεύει το Documento, επισημαίνεται ότι «η δουλειά της Ελένης Τουλουπάκη κρέμεται από μια κλωστή» καθώς «ο πρόσφατος νομοθετικός ελιγμός μπορεί να οδηγήσει στην αποβολή της» από τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε την Τετάρτη. Όπως επισημαίνεται, οι επικριτές του νομοσχέδιου πιστεύουν ότι το νέο τμήμα (εννοούν αυτό που θα προκύψει από την ενοποίηση των δύο εισαγγελιών), «θα εγκαταλείψει έρευνα για το κατά πόσον υψηλόβαθμοι πολιτικοί ενδέχεται να έχουν λάβει δωροδοκίες από τη Novartis, μια ελβετική φαρμακευτική εταιρεία που είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στον διακανονισμό που έκανε στις ΗΠΑ η Novartis με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για παραβίαση του νόμου περί πρακτικών διαφθοράς στο εξωτερικό αποδεχόμενη να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια για παράνομες πληρωμές (μίζες). Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δωροδοκίες επέτρεψαν στη Novartis να αυξήσει τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων της σε διογκωμένες τιμές και να αποκτήσει πιο κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά υγειονομικής περίθαλψης. «Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε μία σοβαρή οικονομική κρίση», ενώ επισημαίνεται ότι το κόστος για την Ελλάδα ανήλθε σε 3,4 δισ. δολάρια.
Στην Ελλάδα οι «νεοφιλελεύθεροι» χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στην εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis καθώς ήταν ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που ερευνήθηκαν από την Ελένη Τουλουπάκη αλλά η έρευνα κατέληξε στο αρχείο.

Το δημοσίευμα αναφέρει και στις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την άνοδό της στην εξουσία ώστε να μην προχωρήσει η έρευνα της Ελένης Τουλουπάκη.

«Με το που έχασε την εξουσία το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ με επικεφαλής το σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε πολλές προσπάθειες ώστε να υπονομεύσει την έρευνα της Ελένης Τουλουπάκη» επισημαίνεται. Οι συντάκτες του δημοσιεύματος αναφέρονται στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά της Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας, καθώς επίσης και την απόρριψη από το Δικαστικό Συμβούλιο της αίτησης απόρριψης που είχε καταθέσει. Στο σημείο αυτό στέκονται και στην περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη, ένα από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, ο οποίος μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου είχε προαναγγείλει το αποτέλεσμα της στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

To δημοσίευμα αναφέρεται στην προσφυγή της Ελένης Τουλουπάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις του δικηγόρου της Βασίλη Χειρδάρη.

«Οι όροι έχουν αντιστραφεί. Ο ελεγκτής έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και αυτοί που ερευνούνται έχουν γίνει οι ελεγκτές» σημείωσε o κ. Χειρδάρης.

To δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στη διάρρηξη που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο στο σπίτι της Ελένης Τουλουπάκη, όπου εκλάπησαν μόνο έγγραφα και σκληροί δίσκοι, δίχως οι διαρρήκτες να πειράξουν τίποτα άλλο. Όπως αναφέρουν η Τουλουπάκη ήταν πεπεισμένη ότι η διάρρηξη είχε σκοπό η ίδια να σταματήσει την έρευνα της, ενώ είχε αναφέρει τότε στο OCCRP ότι η ίδια είχε γίνει «νούμερο ένα στόχος στην Ελλάδα» ενώ φοβόταν για τη ζωή της.

Στο σημείο αυτό οι συντάκτες του δημοσιεύματος αναφέρονται και στις δύο διαρρήξεις που είχαν γίνει τον Ιανουάριο και το Μάρτιο του 2017 στο σπίτι του δημοσιογράφου του Documento Βαγγέλη Τριάντη έπειτα από δημοσιεύματα της εφημερίδας για την έρευνα του FBI σχετικά με τη Novartis, όπου πάλι οι διαρρήκτες δεν αφαίρεσαν τίποτα άλλο παρά μόνο τα λαπ τοπ του δημοσιογράφου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here