Διεθνές δίκτυο κατά διαφθοράς εμπλέκει τον Ν. Αναστασιάδη σε ξέπλυμα ρωσικού «βρόμικου» χρήματος

Σε υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Ρώσων «φίλων του Πούτιν» εμπλέκει τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, δημοσίευμα του Δικτύου Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP), περιγράφοντας πως η δικηγορική του εταιρεία εμφανίζεται να συμμετέχει σε ύποπτες διαδρομές χρήματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του OCCRP, το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη, από το οποίο ο ίδιος έχει αποχωρήσει αλλά συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται οι κόρες του, εμφανίζεται να μεσολαβεί σε ύποπτες διαδρομές χρήματος, που εμπλέκουν έως και τον δισεκατομμυριούχο Αμπράμοφ, ο οποίος έχει λάβει την κυπριακή υπηκοότητα.

Ποιος είναι ο OCCRP

Σημειώνεται πως ο OCCRP (Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος – Organized Crime and Corruption Reporting Project) είναι ένας οργανισμός ερευνητών και δημοσιογράφων της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής, με εξειδίκευση σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθορά.

«Troika Laundromat» 

Το «Troika Laundromat» αφορά μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές ρωσικές τράπεζες, την Troika Dialog, που αργότερα συγχωνεύτηκε με δύο άλλες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας.

Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό δημοσίευμα του OCRP:

«Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει εργαστεί για να ενδυναμώσει την σχέση της χώρας του με τη Ρωσία την στιγμή που του ασκείται διεθνή κριτική για χαλαρούς οικονομικούς ελέγχους και ξέπλυμα χρήματος.

Όμως αρκετά χρόνια πριν την εκλογή του το 2013, μια νομική εταιρεία που ίδρυσε και ήταν συνιδιοκτήτης εκείνη την περίοδο, κανόνιζε συμφωνίες με έναν φίλο του Προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, το περιβόητο σκάνδαλο Μαγκνίτσκι και με ένα δίκτυο εταιριών που εμπλέκονται σε διάφορα οικονομικά σκάνδαλα.

Ο Αναστασιάδης αποσύρθηκε από την εταιρεία, «Νικ. Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες LLC» κατά την ανάληψη της προεδρίας. Όμως και οι δύο κόρες του είναι συνέταιροι και εξακολουθούν να διατηρούν ιδιωτικό γραφείο στο κτήριο της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα αρχεία της ανενεργής λιθουανικής τράπεζας «Ukio Bankas» τα οποία ανέκτησαν ο OCCRP και το 15min.lt (ένα από τα μεγαλύτερα ειδησιογραφικά μέσα της Λιθουανίας) και αναλύθηκαν κατά τη σύμπραξη του OCCRP με το IRPI (της Ιταλίας) και το Global Witness, αποκαλύπτεται πως η νομική εταιρεία του Αναστασιάδη εκτελούσε πολύπλοκες συμφωνίες που μετάφεραν ρωσικό χρήμα από και σε εταιρείες – βιτρίνες που είχαν είτε δημιουργηθεί είτε συσχετιζόντουσαν με την εταιρεία του Προέδρου.

Δύο από αυτές τις εταιρείες βιτρίνες (οι Batherm Ventures Ltd. και Matias Co Ltd.), φαίνονται να είναι βαθιά διαπλεκόμενες με το «Πλυντήριο της Τρόικας», ένα δίκτυο βιτρινών που λειτουργούσε από το 2006 ως το 2013 και διακίνησε τουλάχιστον 4.6 δισεκατομμύρια δολαρία, δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες του να φοροδιαφεύγουν, να αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία και να ξεπλένουν χρήμα.

Η Batherm και Matias τροφοδότησαν το σύστημα με 323 εκατ. δολάρια για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι άγνωστοι.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν υποδηλώνουν πως ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Αλεξάντερ Αμπραμόφ, κρυβόταν πίσω και από τις δύο εταιρείες και μάλιστα τις χρησιμοποιούσε για να αγοράσει τεράστια ρωσική επιχείρηση Ενέργειας σε απίστευτα προνομιακή τιμή. Στην συνέχεια ο Αμπραμόφ, παρέλαβε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας με την βοήθεια της νομικής εταιρείας του Αναστασιάδη.

Τα έγγραφα πάντως δεν περιέχουν απτές αποδείξεις πως η εταιρεία ή οι υπάλληλοι της παραβίασαν κάποιο νόμο ή διέπραξαν κάποιο έγκλημα. Οι συνδιαλλαγές ωστόσο, εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με την σχέση της νομικής εταιρείας του Αναστασιάδη, τους συνεργάτες του, και ρωσικά οικονομικά δίκτυα που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, ενισχύουν μακροχρόνιες υποψίες πως τέτοιου είδους σχέσεις θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Κύπρου.

«Το ξέπλυμα ρωσικού χρήματος, αναμφίβολα η μεγαλύτερη απειλή στο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, διοχετεύεται ιστορικά από τις βαλτικές χώρες και την Κύπρο με την δεύτερη να αναλαμβάνει πιο ουσιαστικό ρόλο ως αγωγός βρόμικων κεφαλαίων. Η τρέχουσα αποξήλωση αυτού του συστήματος θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία και της Κύπρου και των χωρών της Βαλτικής. Αν και στην Λετονία η ζημιά έγινε κυρίως από Ρώσους και ξένους τραπεζίτες, στην Κύπρο το πρόβλημα είναι εγχώριο» αναφέρει ο Ρομάν Μπορίσοβιτς, πρώην τραπεζίτη και επικεφαλής του ClampK, βρετανικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οποίου το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις.

«Είναι Κύπριοι, δικηγόροι, λογιστές και άλλοι διεφθαρμένοι φορείς που καταρράκωσαν το οικονομικό σύστημα του νησιού τους εκ των έσω, και οι συμπατριώτες τους οφείλουν να τους καταστήσουν υπεύθυνους για αυτές τις προδοτικές πράξεις», προσθέτει ο Μπορίσοβιτς.

Σε αίτημα του OCCRP στον Νίκο Αναστασιάδη για να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο Κύπριος Πρόεδρος φέρεται να μην απάντησε.

Δείτε το πρωτότυπο άρθρο που αναφέρεται στον πρόεδρο της Κύπρου εδω.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here