Διεκόπη για τις 15 Μαίου η δίκη της Χρυσής Αυγής

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

Για την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαίου ορίστηκε η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου που δικάζει  στις φυλακές Κορυδαλλού την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Κατά τη σημερινή διαδικασία στην οποία απουσίαζε και πάλι ο ηγετικός πυρήνας των κατηγορουμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής επανήλθε εκ νέου το αίτημα για το κρίσιμο ζήτημα της μεταφοράς της δίκης,  συνήγοροι υπεράσπισης διαφώνησαν με την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων μέσω τηλεδιάσκεψης υπεράσπισης, ενώ κατηγορούμενοι βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Ν.Μιχαλολιάκος ζήτησαν την ανάκληση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί.  Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Κορυδαλλού παρέμειναν κλειστά  ενώ  πραγματοποιήθηκε νέα αντιφασιστική συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού.

Νομιμοποίηση πολιτικής αγωγής κατά του συνόλου των δικαζόμενων βουλευτών της ΧΑ

Παράλληλα νομιμοποιήθηκε η πολιτική αγωγή με τα θύματα των επιθέσεων να αναφέρουν στο δικαστήριο ότι παρίστανται για να ζητήσουν την καταδίκη όχι μόνο των φυσικών αυτουργών των επιθέσεων εναντίον τους αλλά του συνόλου των κατηγορουμένων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης.  Η βασική επιχειρημοτολογία τους ήτα ν οτι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο συγκροτούσε εγκληματική οργάνωση που είχε την ευθύνη αλλά και την πλήρη γνώση για όλα τα εγκλήματα της ΧΑ.

 

Πρώτος δήλωσε παράσταση ως πολιτικός ενάγων διά των συνηγόρων του, ο πατέρας του Παύλου Φύσσα. Οπως είπαν οι συνήγοροι του κ.Παναγιώτη Φύσσα, ο πατέρας του  μουσικού παρίσταται κατά όσων εμπλέκονται στην δολοφονία του γιου του αλλά και κατά όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών που κατηγορούνται για την διεύθυνση της οργάνωσης. Ο κ.Φύσσας διεκδικεί αποζημίωση για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη. Οι συνήγοροί του δήλωσαν επίσης ότι αντίστοιχη παράσταση θα δηλώσουν και η μητέρα και η αδελφή του Παύλου Φύσσα.
Ακολούθως παράσταση Πολιτικής Αγωγής δηλώθηκε από τους συνηγόρους Αιγύπτιων ψαράδων για την επίθεση που είχαν δεχθεί στο Πέραμα καθώς και από θύματα της επίθεσης  κατά μελών του ΠΑΜΕ στην ίδια περιοχή.

Το δικαστήριο μέσω ανοικτής ακρόασης ζήτησε από τους πέντε προστατευόμενους μάρτυρες, να δηλώσουν παρών, όπως και έγινε.
Απο την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι συνήγοροι τους αντιτάχθηκαν στην εξέταση μέσω τηλεδιάσκεψης των προστατεύομενων μαρτύρων και επιφυλάχθηκαν να αντικρούσουν την παράσταση της πολιτικής αγωγής σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

   Αιτήματα για ανάκληση των περιοριστικών όρων από τους κατηγορούμενος βουλευτές

Οι βουλευτές της ΧΑ που ήταν παρόντες στο δικαστήριο  Δημήτρης Κουκούτσης και Μιχαήλ Αρβανίτης, αλλά και ο Νίκος Μιχαλολιάκος και η σύζυγος Ελένη  Ζαρούλια, υπέβαλαν αιτήματα για ανάκληση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί,  ζητώντας την αντικατάστασή τους.
Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Κουκούτσης ζήτησε την ανάκληση του περιοριστικού όρου της κατ´ οίκον περιορισμού, όπως και οι  Ν.Μιχαλολιάκος και Ελένη Ζαρούλια, ενώ ο Μιχάλης Αρβανίτης ζήτησε την ανάκληση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης ομιλίων και εμπρηστικών λόγων σε συγκεντρώσεις ή άλλες κομματικές δραστηριότητες εκτός Βουλής.» Είμαι  μισός βουλευτής» δήλωσε ο Αρβανίτης.

Ανάλογο αίτημα για αντικατάσταση των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου απο τη χώρα υπέβαλε και ο βουλευτής Αντώνιος Γρέγος, επικαλούμενος οτι μετέχει σε ειδική επιτροπη της Βουλής και πρέπει να ταξιδεύει εκτός Ελλάδος.

 Αίτημα για τη μεταφορά της δίκης 

Η πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής επανακατέθεσε το αίτημα για μεταφορά της δίκης στο Εφετείο Αθηνών, με την πρόεδρο του δικαστηρίου  Μαρία Λεπενιώτου να δηλώνει πως» μόνον αν υπάρχει τώρα διαθέσιμη αίθουσα η δίκη θα μεταφερθεί»,  για να τονίσει στη συνέχεια ότι» είμαστε δικαστές, είμαστε εδώ για να δικάσουμε, όχι για να υποβάλλουμε αιτήματα. Εσείς μπορείτε να απευθυνθείτε στον υπουργό».

Παρών στο δικαστήριο είναι και ο δήμαρχος του Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης προκειμένου να προσκομίσει το πρόγραμμα των εξετάσεων όπως είχε ζητηθεί την προηγούμενη εβδομάδα από το δικαστήριο.

 Από την πλευρά της υπεράσπισης δεν έφεραν αντίλογο για τη διακοπή της δίκης ενόψει των εξετάσεων των μαθητών, άλλα όπως είπε ο δικηγόρος Τάκης Μιχαλολιας, αδερφός του κατηγορούμενου Νίκου Μιχαλολιάκου γίνονται επαφές του υπουργού με  τοπικούς παράγοντες  και «εμείς έχουμε θορυβωδώς αγνοηθεί».
Ολιγοήμερη διακοπη της δίκης ζήτησαν οι δύο δικηγόροι που διορίστηκαν αυτεπαγγελτως απο το δικαστήριο για να διαβάσουν τη δικογραφία αλλιώς άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαικό Δικαστήριο.
Κατά την είσοδό της στη δικαστική αίθουσα η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι «το πιο σημαντικό από όλα είναι να ξεκινήσει η δίκη». Οπως φάνηκε και από την πρώτη ημέρα της διαδικασίας η πλευρά των κατηγορουμένων ακολουθεί παρελκυστική τακτική, προβάλλοντας κάθε φορά κωλύματα νομικής εκπροσώπησης , γεγονός που επισημάνθηκε και από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here