Διαβητικοί προς Πολιτεία: Ακούστε, επιτέλους, τις προτάσεις μας…

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Αυτή η ανακοίνωση – της πανελλήνιας ομοσπονδίας των συλλόγων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για τη χθεσινή (14/11) Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη – ανήκει σε αυτές που τους πρέπει να μη περνούν απαρατήρητες.

Διαβάστε:

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, αφ’ ενός για να αποτυπώσει τον προβληματισμό για την κλιμακούμενη συχνότητα εμφάνισης του Διαβήτη και αφ’ ετέρου για να υπενθυμίζει πώς για να ανακοπεί η εξάπλωσή του θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα!

Είναι μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πανδημία του Διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά και αφορά όλους μας!

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι αφιερωμένη στη γυναίκα, για την οποία θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα από την Πολιτεία.

Μία στις 10 γυναίκες πάσχει από διαβήτη, 2 στις 5 βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και 1 στις 7 κυήσεις επηρεάζονται από Διαβήτη Κύησης. Σήμερα στην Ελλάδα εκτιμάται, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη, ότι 354.000 γυναίκες πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ενώ παγκοσμίως οι γυναίκες με διαβήτη ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η οποία αποτελείται από 26 πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα, κρούει το κώδωνα του κινδύνου ζητώντας τη λήψη μέτρων πρόληψης. Ταυτόχρονα αγωνίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με Διαβήτη, την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, την κοινωνική προστασία, την άρση όλων των αδικιών και οποιονδήποτε μορφών διάκρισης, την εκπαίδευση, την πρόνοια, την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη.

Όλοι οι υπεύθυνοι για τη φροντίδα του Διαβήτη οφείλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα και συγκεκριμένα:

• Η Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή, τις ήδη προτεινόμενες από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αποτελεσματικές στρατηγικές και πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, που στόχο θα έχουν την κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων της πάθησης.

• Οι πολίτες χρειάζεται να ενημερώνονται ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του Σακχαρώδη Διαβήτη, το πώς να προστατευτούν ή να καθυστερήσουν την εκδήλωση του Διαβήτη Τύπου 2 και των επιπλοκών του.

• Κάθε άτομο με Διαβήτη είναι απαραίτητο να εκπαιδεύεται, έτσι ώστε να ρυθμίζει σωστά το Διαβήτη του και να αντιμετωπίζει με συνέπεια την πάθησή του. Ειδικά διαμορφωμένη πρόταση έχει καταθέσει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Υγείας.

Το σύστημα Υγείας και οι αρμόδιοι θα πρέπει επιτέλους να ακούσουν τις προτάσεις μας! Αποτελούν τις μόνες που θα οδηγήσουν σε πραγματική εξοικονόμηση πόρων, χωρίς να είναι εις βάρος των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη!

Με αφορμή τη 14η Νοεμβρίου, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επαναφέρει και υπενθυμίζει τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το χώρο, τα οποία παραμένουν άλυτα και καθημερινά αυξάνουν την αγωνία μας. Πιο συγκεκριμένα:

• Η ατελείωτη καθυστέρηση του ΕΟΠΥΥ, να εντάξει τις νέες τεχνολογίες στο σύστημα αποζημίωσης αλλά και η ένταξη όλων εκείνων των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών Διαβήτη που λείπουν από το ΦΕΚ 3491 της 5/10/2017

• Η διαρκής απειλή του «εμπάργκο» των φαρμακείων για τα αναλώσιμα υλικά Σακχαρώδους Διαβήτη

• Η παντελής έλλειψη αναλωσίμων υλικών Διαβήτη από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους

• Η συμμετοχή (10%) στην ινσουλίνη, την ορμόνη ζωής για τους ινσουλινοθεραπευόμενους (τύπου 2)

• Η υποστελέχωση των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων και η έλλειψη Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού

• Η ανεπαρκής κάλυψη των αιτημάτων για πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών στην Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση

• Η καθυστέρηση έκδοσης σε ΦΕΚ της απόφασης της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας για την ένταξη του Σακχαρώδη Διαβήτη στη λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων με την παροχή ποσοστού αναπηρίας 50% εφόρου ζωής.

Η Ομοσπονδία μας έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει αγωνιστική απάντηση στην πολιτική των περικοπών. Ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα στους πολίτες με σακχαρώδη διαβήτη αυτής της χώρας με μοναδικό στόχο την εξασφάλιση μιας ζωής με ποιότητα.

Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει …

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here