Διάβημα Σουηδίας κατά Τουρκίας για τη σύλληψη πολιτών της

Σε διαμαρτυρία για τη σύλληψη δύο Σουηδών από τις τουρκικές αρχές προέβη η Σουηδική κυβέρνηση καλώντας τον Τούρκο πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Σουηδός Αλί Γαραβί, σύμβουλος πληροφορικής, συνελήφθη ενώ συμμετείχε, την 5η Ιουλίου, σε σεμινάριο για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Στην ίδια εκδήλωση είχαν συλληφθεί κι άλλοι ακτιβιστές, ανάμεσά τους η διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

Επιπλέον, ο τουρκοσουηδός συγγραφέας Χάμζα Γιαλτσίν, επικριτής της κυβέρνησης της Άγκυρας και συνεργάτης αριστερών ειδησεογραφικών ιστοτόπων, συνελήφθη την 3η Αυγούστου στη Βαρκελώνη βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε ζητήσει να εκδοθεί η Τουρκία.

Η Άγκυρα κατηγορεί τους δύο Σουηδούς ότι «υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις», κατά τον όρο που χρησιμοποιούν οι τουρκικές αρχές όταν αναφέρονται στους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν -τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016- ή στους Κούρδους αυτονομιστές του PKK, ή σε διάφορες οργανώσεις της άκρας αριστεράς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here