Διατηρεί προβάδισμα 18% ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Μεγάλο προβάδισμα της τάξης των 18 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 34,5% και ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 16,5%, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 3,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%. Περίπου 7,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψήφιζε κάτι άλλο, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται γύρω στο 19,5%.

Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία διενεργήθηκε στις 18 Μαΐου, Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πτώση 2% στα ποσοστά του και η ΝΔ άνοδο κατά 1% όπως και το ΚΚΕ.

Στο 51,5% των ερωτηθέντων προκαλεί φόβο η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ το 16% ελπίζει σε αυτήν την προοπτική. Το 28% δεν πιστεύει ότι μια έξοδος της χώρας από το ευρώ θα σημάνει κάτι διαφορετικό, ενώ το 4,5 % αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εκπληξη προκαλούν πάντως τα ευρήματα της έρευνας για την τύχη της Ν.Δ ως κόμματος.  Το 55,5% απαντά ότι η καλύτερη εξέλιξη για την κεντροδεξιά θα είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα πάρει τη θέση της Ν.Δ., το 20,5% πιστεύει ότι η κεντροδεξιά πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από τη Ν.Δ., ενώ ποσοστό 24% δεν απαντά. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., το 38% δηλώνει ότι η καλύτερη εξέλιξη για την κεντροδεξιά θα είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα πάρει τη θέση της Ν.Δ., ποσοστό 48% πιστεύει ότι κεντροδεξιά πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από τη Ν.Δ. και ποσοστό 14%  δεν απαντά.

Σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά, το 39% απαντά ότι η καλύτερη εξέλιξη είναι να ενωθούν τα κόμματα σε ένα κόμμα, το 30% πιστεύει ότι πρέπει να διαλυθούν τα κόμματα και να ενσωματωθούν σε ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ., 20% «δεν ξέρει – δεν απαντά», 4,5% λένε ότι οι δυνάμεις πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΣΟΚ και το 6,5% λέει να συσπειρωθούν γύρω από το Ποτάμι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here