Διαθέσιμη η Μέρκελ για συνομιλίες με τον Τσίπρα, εάν το επιθυμεί

«Διαθέσιμη για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα, εάν το επιθυμεί» παραμένει η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, που ξεκίνησε την ενημέρωση των Γερμανών συντακτών τη Δευτέρα.

Η καγκελάριος έχει  συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των γερμανικών κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων για την Ελλάδα το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η ίδια φέρεται επίσης, σύμφωνα με το Reuters, να διαμήνυσε νωρίτερα σε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός της πως «εναπόκειται στην Ελλάδα να κινηθεί». Σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνομιλία, η καγκελάριος φέρεται να είπε ότι «δεδομένης της αβεβαιότητας, οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται μόνο ημέρα την ημέρα».

Θέλουμε ισχυρή Ευρωζώνη, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι τα γεγονότα τα δημιούργησε η ελληνική πλευρά. Διευκρίνισε πάντως πως το Βερολίνο θεωρεί θεμιτή την απόφαση μιας κυβέρνησης για δημοψήφισμα, ενώ σημείωσε πως δεν γνωρίζει το ακριβές ερώτημα που θα τεθεί και δεν επιθυμεί να λάβει θέση.

Μιλώντας νωρίτερα σε στελέχη του κόμματός της, η Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως εναπόκειται στην Ελλάδα να κινηθεί σε ό,τι αφορά το αδιέξοδο για τις μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η κ. Μέρκελ δήλωσε στους παριστάμενους ότι σχετικά με την Ελλάδα, δεδομένης της αβεβαιότητας, οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μέρα με τη μέρα.

Η Ευρώπη επιβιώνει μέσα από την ικανότητά της να συμβιβάζεται, ανέφερε μεταξύ άλλων η καγκελάριος και πρόσθεσε πως υπέρ της ίδιας προσέγγισης είναι και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αν χάσουμε την ικανότητα να καταλήγουμε σε συμβιβασμούς στην Ευρώπη, τότε η ήπειρος είναι χαμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη», υπογράμμισε η καγκελάριος, τονίζοντας πάντως πως η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίζει κρίσεις όπως αυτή της Ελλάδας πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Από την άλλη, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως «δεν υπάρχει λόγος συναγερμού, η Ελλάδα είναι μικρό τμήμα της Ευρωζώνης».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here