Διαταραγμένος (;) αντιγκιουλενιστής σκότωσε 4 στο Πανεπιστήμιο του Εσκί Σεχίρ (Δορύλαιο)

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς πανεπιστημιακού στο πανεπιστήμιο Eskişehir Osmangazi (αρχαίο Δορύλαιο της Φρυγίας) της κεντρικής επαρχίας της Ανατολίας.

Eskişehir'in Türkiye'deki konumu

Ο δράστης Volkan Bayar  ήταν  βοηθός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο και σύμφωνα με πληροφορίες θερωρούσε τα θύματα μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν. Ανοιξε πυρ στον τρίτο όροφο των εγκαταστάσεων, για λόγους που πάντως ακόμα δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Είναι άγνωστο δηλαδή κατά πόσον υπήρχαν και προσωπικά κίνητρα, αντιζηλίες ή και  λανθάνουσα ψυχική νοσος.

Οι τέσσερεις νεκροί είναι ο αναπληρωτής πρύτανης, Mikail Yalçın, ο γραμματέας του ιδρύματος Fatih Özmutlu, βοηθός ερευνητής, ο Yasir Armağan και ο δόκτορ Serdar Kağlak. Υπάρχουν και τρεις τραυματίες. Οι αρχές θεωρούν ότι βασικός στόχος του δολοφόνου ήταν ο  κοσμήτορας , που όμως έλειπε απο το γραφειο του εκείνη την ώρα.

Ο δράστης έχει συλληφθεί και μεταφέρθηκε στο αρχηγείο της αστυνομίας της επαρχίας.

Ο Bayar στο παρελθόν κατηγόρησε μερικούς ακαδημαϊκούς ότι είναι μέλη της FETÖ (της οργάνωσης του Γκιουλέν, όπως την αποκαλούν στην «Αντιτρομοκρατική» της Τουρκίας)

Συνάδελφοι του δράστη είπαν ότι είχαν υποβάλει καταγγελία γι’ αυτόν.

«Υποβάλαμε αναφορά στο Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου [Παιδείας] και η Προεδρία το αγνόησε. Έχουμε υποβάλει αναφορές πολλές φορές και δεν έχουν αρχίσει ακόμη τη διαδικασία. Αυτό κόστισε τέσσερις ζωές. Ο σύζυγός μου απολύθηκε μετά τις κατηγορίες του Volkan Bayar. Έμεινε στη φυλακή για πεντέμιση μήνες. Ποιος θα πληρώσει;», είπε μια συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο

tur1

Ο δράστης

Αφού έσπειρε τον θάνατο και τον πανικό, ο ένοπλος τράπηκε σε φυγή, όμως οι αστυνομικοί κατάφεραν και τον συνέλαβαν. Ένας δημοσιογράφος του Anadolu, που μίλησε στο CNN Turk, είπε ότι ο δράστης παραδόθηκε και δεν προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψή του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here