Διαπραγμάτευση εξπρές για συμφωνία εντός 3 εβδομάδων με τους εκπροσώπους της «τρόικας» που έγινε «κουαρτέτο»

Με στόχο μια διαπραγμάτευση-εξπρές τριών εβδομάδων, ώστε επιτευχθεί συμφωνία για το νέο δάνειο των 82 δις ευρώ από τον Eυρωπαικό Μηχανισμό Στήριξης(ESM), έως τις 12 Αυγούστου, φτάνουν την Παρασκευή στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ο χρόνος είναι πλέον πολύτιμος, καθώς στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα έχει νέες υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ και επείγεται να υπάρχει έως τότε εν ισχύ η συμφωνία ώστε να επιτευχθεί και η άμεση εκταμίευση των αναγκαίων ποσών.

Για το λόγο αυτό επείγονται όλοι στη κυβέρνηση να κλείσει και μάλιστα με όσο το δυνατόν ευνοικότερους όρους η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια έως τις 18 Αυγούστου. Εκπρόσωποι των θεσμών και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καθορίσουν τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις του επόμενου εξαμήνου αλλά και τις κατευθυντήριες πολιτικές που θα περιληφθούν στο νέο τριετές πρόγραμμα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην ψηφισθούν νέα προαπαιτούμενα πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε αναμένεται η λήψη της πρώτης δόσης από το δάνειο του ESM.

Η τρόικα έγινε κουαρτέτο

Από ελληνικής πλευράς, αυτοί που θα διεξαγάγουν τις διαπραγματεύσεις είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης θα ηγούνται της ομάδας των διαπραγματευτών. Aπό τη πλευρά των θεσμών η κλασσική τρόικα έγινε πλέον «κουαρτέτο» καθώς στους κλασσικούς προστέθηκε και ο εκπρόσωπος του ESM.  Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM).

Την πολιτική ευθύνη της διαπραγμάτευσης θα έχει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και μετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Σπύρος Σαγιάς.

Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάρισαν σήμερα πως οι υπουργοί δεν θα συναντιούνται με τους επικεφαλής των θεσμών και ότι αυτοί θα μιλούν μόνον με τον κ. Χουλιαράκη.

Οι ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση που φέτος θα κυμαίνεται από το 2% έως και το 5%,, αλλάζουν τα περισσότερα δεδομένα των έως τώρα παραδοχών τόσο σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με τις ανάγκες χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση τος ελληνικού χρέους.  Ανάμεσα στους στόχους που τίθενται είναι τουλάχιστον να μην καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα για το 2015, κάτι που θα εξαρτηθεί ωστόσο από πολλούς παράγοντες όπως π.χ η πορεία του τουρισμού.

Βασική προτεραιότητα των θεσμών είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και στη δανειακή συμφωνία θα προβλέπεται ποιες είναι οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση τους και πως θα δοθούν τα χρήματα αυτά. Υπολογίζεται ότι από το σύνολο του δανείου, ποσό νμεταξύ 20-25 δις ευρώ θα κατευθυνθεί για τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here