Διαμαρτυρία κατά Κατρούγκαλου στο συνέδριο του ΙΚΑ-Νέες περικοπές επικουρικών-Επιστρέφουν οι συνταξιούχοι τις επιστολές στον υπουργό

Συνδικαλιστές σήκωσαν  πικέτες που έγραφαν «Οχι στην κατάργηση του ΙΚΑ»,στο συνέδριο των εργαζομένων, διακόπτοντας τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο βήμα.

Κατά τα λοιπά, ένταση και αναβρασμός επικρατεί σε εργαζόμενους αλλά και συνταξιούχους, εξαιτίας των νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις σε περισσότερους από 248.000 δικαιούχους, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού αλλά και των αναδρομικών περικοπών που ισχύουν από τον Ιούνιο.

Οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης σε συγκέντρωση έξω από υποκατάστημα του ΙΚΑ, επέστρεψαν στον υπουργό Εργασίας τις επιστολές που τους έστειλε για να τους εξηγήσει τις περικοπές με το νέο σύστημα ενώ αύριο το πρωί οι συνταξιούχοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά για να επιστρέψουν κι αυτοί τις επιστολές του υπουργού Εργασίας, στον αποστολέα τους.

Στη Θεσσαλονίκη

«Επιστρέφουμε τις επιστολές που μας έστειλε ο κ. Κατρούγκαλος, γιατί θεωρούμε ότι είναι κοροϊδία» δήλωσε ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός, που έκανε λόγο για μειώσεις που ξεπερνούν 150 ευρώ μηνιαίως.

Οι συνταξιούχοι έκαναν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου, όταν ενημερώθηκαν ότι απουσίαζε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), στην οποία σκόπευαν να δώσουν τις επιστολές για να τις επιστρέψει στον αρμόδιο υπουργό, τις έκαψαν έξω από την πύλη του Διοικητηρίου.

Ο υπουργός Εργασίας εξηγούσε στις επιστολές αυτές το πώς διαμορφώνεται το ύψος των συντάξεων μετά τον επαναϋπολογισμό των επικουρικών, διαβεβαίωνε ότι δε θα γίνει άλλη μείωση, καθώς και ότι το ύψος των συντάξεων θα αυξάνεται ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Οι συνταξιούχοι έκαναν λόγο για «μεγάλες περικοπές» στις επικουρικές, που διαμορφώνουν σημαντικά προς τα κάτω το συνολικό ποσό της σύνταξής τους και ζήτησαν επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα προ της κρίσης και δωρεάν δημόσια υγεία και περίθαλψη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), Γιώργος Κυριακόπουλος,  μιλώντας στο συνέδριο, έκανε λόγο για σημαντικές περικοπές, επισημαίνοντας ότι στις νέες συντάξεις με αποδοχές 1.500 ευρώ στα 30 χρόνια ασφάλισης προκύπτει σύνταξη 780 ευρώ (έναντι 870 ευρώ αρχικά). Στα 35 χρόνια η νέα σύνταξη θα είναι 895 ευρώ αντί 1.070 ευρώ και για 40 χρόνια θα είναι 1.026 ευρώ αντί 1.260 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι θεσμοί διαπιστώνουν καθυστερήσεις στην έκδοση μιας σειράς από σημαντικές αποφάσεις στο ασφαλιστικό, όπως δείχνει το έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup στις 7 – 8 Νοεμβρίου που προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here