Διαμάχη Μουζάλα-Υπατης Αρμοστείας για περιστατικά σεξουαλικής βίας στα hot spot

«Aνώνυμες βιωματικές εμπειρίες» χαρακτηρίζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τις καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά.  «Θα περιμέναμε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μια εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση που να βασίζεται και σε συγκεκριμένες καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές, επίσημα στοιχεία και δεδομένα», επισημαίνει το υπουργείο στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Όπως σημειώνεται «το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς της Πολιτείας συνεργάζονται στενά με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς παράγοντες, διεκδικώντας τη βελτίωση των συνθηκών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο στους χώρους Υποδοχής των νησιών, όσο και στις δομές της ενδοχώρας». Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει, κάθε πρόταση που συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών «γίνεται δεκτή με ευαρέσκεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο καταγράφει και λαμβάνει υπόψη όλες τις σχετικές διαπιστώσεις».

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Να σημειωθεί, ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με αναφορές αιτούντων άσυλο για σεξουαλική παρενόχληση και βία στα κέντρα υποδοχής στα νησιά, όπως επισήμανε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, Σεσίλ Πουιγί, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Ειδικότερα, κατά το 2017 η Ύπατη Αρμοστεία έλαβε αναφορές από 622 επιζήσαντες σεξουαλικής και έμφυλης βίας, από τους οποίους τουλάχιστον το 28% βίωσαν τέτοια περιστατικά μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από τα καταγεγραμμένα, καθώς, όπως τονίζεται «ο εντοπισμός και η παροχή βοήθειας σε επιζήσαντες και επιζήσασες παρεμποδίζονται από μια απροθυμία τους να αναφέρουν τις επιθέσεις επειδή νιώθουν φόβο, ντροπή ή αβοήθητοι. Επίσης, ανησυχούν μην υποστούν διακρίσεις και αντίποινα ή μη στιγματιστούν ενώ δε νιώθουν αρκετή εμπιστοσύνη για να ανοιχτούν, ακόμα και στο προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας και σε επαγγελματίες κρατικών φορέων στους τομείς της περίθαλψης και της ψυχικής υγείας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here