Διάλογος και κριτική από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη συμφωνία

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Γόνιμος διάλογος, κριτική αλλά και προτάσεις για εναλλακτικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης χαρακτηρίζουν τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στη κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώνεται το απόγευμα της Κυριακής με την υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης, όσο και στα ΜΜΕ. 

Οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση είναι συμβατές με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην Κ.Ε. Για το ΦΠΑ  είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι τριών ταχυτήτων, 7%, 14% και 22%,  ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα  ζητά για το 2015 να είναι κάτω του 1%, το 2016 να είναι 1,5% και να προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1% για το τρέχον έτος.

«H κυβέρνηση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στη στρατηγική της ασφυξίας αλλά δεν είναι στα σχέδιά της ένα πιστωτικό γεγονός», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, μιλώντας στο Mega. Eξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι παρά τις σοβαρές αντιθέσεις που υπάρχουν σε αρκετά ζητήματα,  πρέπει να κυριαρχήσει η λογική και να πάμε σε συμφωνία που θα δώσει ανάσα στη χώρα, θα είναι βιώσιμη οικονομικά και θα ανοίγει πολιτικά μιά προοπτική.

«Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Οι τέσσερις δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 19. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν», ξεκαθάρισε ωστόσο ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία δεν θα πρέπει να έχει δεύτερα προαπαιτούμενα αλλά να περιλαμβάνει μικρά πλεονάσματα και επενδυτικό πακέτο. Ο ίδιος επέκτεινε το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών μέχρι και τον Ιούλιο, εαν χρειασθεί ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, είπε ότι είναι αναγκαία η προετοιμασία του λαού για μια εναλλακτική λύση και πρόσθεσε την αντίθεσή του στην θέση για πάση θυσία παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Τις γνωστές θέσεις του, επανέλαβε ο Γιάννης Μηλιός, ασκώντας κρίτικη στην μέχρι τώρα διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.  Ο κ. Μηλιός, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, τάχθηκε υπέρ της στάσης πληρωμών εντός ευρώ και επανέλαβε τη θέση του ότι καθυστέρηση πληρωμής δόσης δεν σημαίνει πιστωτικό γεγονός.

Ο Αλ. Μητρόπουλος απέκλεισε τη ρήξη με τους δανειστές, καθώς όπως είπε το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να διαχειρισθεί αυτή την εξέλιξη, άσκησε κριτική στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και πρόσθεσε πως ο στόχος για έντιμο συμβιβασμό ηχούσε και ηχεί ως χίμαιρα και ουτοπία.

Ο ίδιος, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον Σκάι, υποστήριξε πως η νέα συμφωνία θα έχει ισχυρή δόση μνημονίου και επαχθή μέτρα, στο βαθμό που αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου μνημονίου, συμπληρώνοντας πως θα περιέχει όπως όλα δείχνουν ρήτρες για μισθούς κι συντάξεις. Χαρακτήρισε μάλιστα ιστορικό παράδοξο το γεγονός  ότι κυβέρνηση της Αριστεράς υποχρεούται να εφαρμόσει σκληρά μέτρα.

Κείμενο στελεχών της ΚΟΕ κατά κυβερνητικής πολιτικής

Την πλήρη διαφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της διαπραγμάτευσης, εκφράζουν δέκα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) με κοινή δήλωση που κατέθεσαν στη συνεδρίαση του οργάνου.

Στην δήλωσή τους τονίζουν ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε να περάσει μια συμφωνία, μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους».

Επισημαίνουν παράλληλα πως «το εντυπωσιακό είναι ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική -ακόμα και αν την θεωρήσουμε αναγκαστική μέσα από την πίεση των τροϊκανών- δεν έχει θίξει διόλου το δίκτυο της εσωτερικής διαπλοκής, καθώς ρίχνει γέφυρες προς τον συστημικό οικονομικό και πολιτικό κόσμο, διακρίνεται για τα πολιτικά ανοίγματα σε χώρους που υπηρέτησαν τα μνημόνια».

Αυτή η επιλογή, προσθέτουν «δεν καθορίζεται από έναν αδήριτο συσχετισμό δυνάμεων αλλά έρχεται σαν αναγκαίο εξάρτημα μιας επί της ουσίας κεντροαριστερής προσαρμογής».

Εκτίμηση των δέκα μελών της ΚΕ είναι ότι «πολιτικά έχουμε μια κυβέρνηση που υπό το πρόσχημα της «διαπραγμάτευσης» και του «έντιμου συμβιβασμού» διολισθαίνει και πιέζεται να περάσει μέτρα και συμφωνίες που δεν θα μπορούσε να επιβάλλει κανένα καθαρόαιμο μνημονιακό σχήμα».

Αναφέρουν επίσης ότι η επικαιρότητα εδώ και τέσσερις μήνες εγκλωβίζεται στη δραματοποίηση των αλλεπάλληλων επεισοδίων της «διαπραγμάτευσης», ενώ η χώρα αντιμετωπίζει το σύνθετο πρόβλημα της καθολικής κρίσης που αγκαλιάζει όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής.

Σύμφωνα με την δήλωση, «κυοφορούνται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις» και «βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όπου προετοιμάζονται οι όροι για την κεντροαριστερή ανασύσταση τόσο ιδεολογικά – αξιακά όσο και πολιτικά, καθώς όλοι οι χρεοκοπημένοι, πολυχρησιμοποιημένοι φορείς του μνημονίου επανέρχονται και πλασάρονται στο προσκήνιο, πλάι στους νεόκοπους του Ποταμιού και άλλων».

Η λογική των «κόκκινων γραμμών» δεν είναι σωστή αλλά αμυντική, εκτιμούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διακηρύσουν ότι «η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι μια Αριστερά που δεν θα είναι κεντροαριστερά».

Την δήλωση υπογράφουν οι: Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Μάκης Μαντάς, Μανώλης Μούστος, Αβα Μπουλούμπαση, Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου, Νίκος Ταυρής, Ερρίκος Φινάλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here