Διακόπτονται και οι σχέσεις Πατριαρχείου και Μόσχας

H απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να δρομολογηθεί η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας προκάλεσε αμέσως  οξύτατες αντιδράσεις και όπως  μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων sputnik, ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, δε θα μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
Αυτό ήταν απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνεδρίασε εκτάκτως λόγω της κινησης του Πατριαρχείου.

Αμέσως μετά την πολύωρη συνεδρία ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, σχολίασε την σημερινή συνεδρία μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο κοινωνικό δίκτυο.

«Ο πόλεμος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά της Μόσχας συνεχίζεται εδώ και 100 χρόνια»

Ο  Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ εκτός απο θεολόγος και συνθέτης, είναι και Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων και μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μοσχας.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος συνεχίζει:

«Την δεκαετία του 1920, όταν η ρωσική Εκκλησία διώκονταν, όταν η Σοβιετικοί είχαν στόχο να καταστρέψουν την θρησκεία, όταν αρχιερείς και ιερείς δολοφονούνταν, όταν Ναοί βομβαρδίζονταν, όταν τα σχολεία και τα μοναστήρια σφραγίζονταν, τι θέση πήρε τότε η Κωνσταντινούπολη; Όλα αυτά τα χρόνια ουδέποτε λάβαμε χέρι βοηθείας έστω από αλληλεγγύη και συμπάθεια».

«Ακριβώς το αντίθετο έγινε…Η Κωνσταντινούπολη απαίτησε την παραίτηση του Πατριάρχη Τύχωνα και προσωρινή κατάργηση του Πατριαρχείου Μόσχας! Υποστήριξε το σχίσμα και είχε αλληλογραφία με τους Σοβιετικούς αξιωματούχους για να υπονομεύσουν την κανονική Εκκλησία» προσθέτει με αρκετό μένος.

«Χωρίς να το ξέρει ο  Πατριάρχης Τύχωνας η Κωνσταντινούπολη ήθελε να στείλει μια επιτροπή στην Σοβιετική Ένωση, προκειμένου δήθεν να διερευνήσει την κατάσταση, αλλά στην ουσία για την νομιμοποίηση της Ιεραρχίας των ψευδοανακαινιστών. Από το Πατριαρχείο Μόσχας αφαιρέθηκαν παρανόμως οι Εκκλησίες της Πολωνίας, Φινλανδίας και Εσθονίας, ενώ στην διασπορά δημιουργήθηκε το Εξαρχάτο των Ρωσικών Παροικιών υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.»

«Στην δεκαετία του ’90 όταν η Ρωσική Εκκλησία αντιμετώπιζε δυσκολίες που σχετίζονταν με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τότε ήρθε και η Κωνσταντινούπολη, η οποία δεν παρέμεινε στο πλευρό μας, με το να δεχτεί τους σχισματικούς Ουκρανούς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, δημιούργησε δικαιοδοσία στην Εσθονία και επανειλημμένα προσπάθησε να εισβάλει στην Ουκρανία»

«Σήμερα, βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται! Το ίδιο που έγινε τότε με τον Πατριάρχη Τύχωνα, δηλαδή αποστολή Εξάρχων στο Κίεβο, δήθεν για θεραπεία του σχίσματος αλλά στην πραγματικότητα για νομιμοποίηση του, με σκοπό την απόσχιση της Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας και την αποδυνάμωσή του.»

«Γιατί η Κωνσταντινούπολη δεν κάνει μια Τοπική Εκκλησία στην Αμερική; Γιατί; Δεν υπάρχει εκεί ανεξάρτητο Κράτος; Αλλά όχι: όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι προκειμένου να κρατήσει τουλάχιστον ένα μέρος της Αμερικής στη σφαίρα επιρροής της Κωνσταντινούπολης, και να μην αφήσουν τους πιστούς της Βορείου Αμερικής να ενωθούν σε μια ολοκληρωμένη ισχυρή αυτοκέφαλη οντότητα. Γιατί; Γιατί (σ.σ. το Πατριαρχείο Κων/λης) δεν θέλει να χάσει το δικό του, ενώ το αλλότριο δεν το λυπάται…»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here