Διακοπή της συνόδου κορυφής- Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ

Δυόμιση ώρες μετά την έναρξή της, διεκόπη προσωρινά η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, αφού έγινε ενημέρωση από ον Γ. Ντάισελμπλουμ, για τα όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup τις τελευταίες δύο ημέρες.

Αυτή τη στιγμή, ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, έχει συνάντηση με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Αντικείμενο της συζήτησης η αναζήτηση κοινού τόπου για συμφωνία επί των προαπαιτούμενων για τα οποία πρέπει να δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, επιλύσαμε πολλά ζητήματα, όμως ορισμένα μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής για να ενημερώσει τους ηγέτες επί της έκβασης της δύσκολης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

Επομένως δεν υπάρχει απόφαση του Eurogroup για κανένα θέμα και ο κ. Ντάισελμπλουμ θα καταθέσει απλώς το τι συζητήθηκε.

Μεταξύ των απαιτήσεων που προβάλλουν οι δανειστές  για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας είναι και το ακραίο σενάριο που αφορά το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το σενάριο αυτό προβλέπει την ένταξη περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ ευρώ ως εγγύηση προκειμένου η Ελλάδα να λάβει το νέο δάνειο περίπου 80 δισ ευρώ. Οι πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι το Ταμείο θα εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά στοιχεία ή θα τα εκποιήσει προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους.

.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here