Διαγωνισμός βίντεο απο drone: Πρώτο βγήκε το ιπποτικό κάστρο της Μεθώνης

Ψηφίστηκε ως το καλυτερο video απο drone για την τρεχουσα εβδομάδα  -το 2017 ειχε διακριθεί αντιστοιχα ενα βιντεο απο το Καρπενήσι.

Το Κάστρο της Μεθώνης κερδισε με το σπαθί του, αλλά και τη μουσικη του και την υποκρουση απο σπαθιά και κραυγές και μάχες, θυμιζοντας -ηχητικά τουλάχιστον- λιγο από Αρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Σημαντικότατο οχυρωματικό εργο κατά τον μεσαίωνα όπου η Μεθώνη ήταν ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι που έκαναν οι σταυροφόροι αλλά και οι φυσιολογικοι Χριστιανοι στους Άγιους τόπους. Το 1205 οι Φράγκοι σταυροφόροι οχύρωσαν πρόχειρα το κάστρο και το 1206 που κατέλαβαν τη Μεθώνη οι Ενετοί γκρέμισαν την οχύρωση των Φράγκων και έχτισαν το σημερινό κάστρο και το λιμάνι του τότε οικισμού.

Είναι κτισμένο στην χερσόνησο του Αγίου Νικολάου, έχει ελλειψοειδής σχήμα, με μήκος 700 μέτρα. Τα τείχη διέθεταν πύργους ενώ η πύλη της ξηράς είχε και επιπρόσθετα οχυρωματικά έργα για μεγαλύτερη προστασία. Βρέχεται από τρεις πλευρές με θάλασσα και υπάρχει και το μικρό φρούριο Μπρούτζι που ενώνεται με αυτό με τεχνητή πέτρινη γέφυρα. Από την πλευρά της ξηράς είχε τάφρο, χωρίς νερό, και γέφυρα, 14τοξη, για την πρόσβαση στην πύλη. Διέθετε και ακρόπολη σε μικρό ύψωμα μέσα στο κάστρο, τειχισμένη με διπλό τείχος. Αλλες σημαντικές πύλες του κάστρου ήταν αυτή του Αγίου Μάρκου στο λιμάνι.

Το 1499 έγιναν από τους Ενετούς νέα οχυρωματικά έργα και περιτειχίσθηκε ο οικισμός της Μεθώνης. Την περίοδο αυτή πολιόρκησε το κάστρο ο Βαγιαζήτ. Χαρακτηριζόταν απόρθητο, αλλά από ένα λάθος της φρουράς, οι Οθωμανοί μπήκαν στο κάστρο και το κατέλαβαν. Το 1770 κατά τα Ορλωφικά πολιορκήθηκε το κάστρο από τους Ρώσους χωρίς επιτυχία. Το 1821 οι επαναστατημένοι Έλληνες προσπάθησαν κι αυτοι να το καταλάβουν πολλές φορές μέχρι το 1828. Τότε πλέον η Οθωμανική φρουρά το παράδωσε στον Μαιζών -ηταν κατά την εκστρατεία των γαλλικών στρατευμάτων στο Μοριά που εκδίωξαν του Τούρκους σε εφαρμογή της Συνθήκης του Λονδίνου που προέβλεπε τη δημιουργία Ελληνικού κράτους

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here