Διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη για τη σύλληψη Πουτζδεμόν στη Γερμανία-Το δικαστήριο αποφασίζει για τη τύχη του

Ενώπιον των δικαστικών αρχών της Γερμανίας θα οδηγηθεί τη Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος συνελήφθη στα σύνορα με τη Δανία. Την ίδια στιγμή οι Καταλανοί διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη αντιδρώντας στη σύλληψη του πρώην καταλανού προέδρου.

Ο Καταλανός πολιτικός αναζητείται από τις ισπανικές αρχές με την κατηγορία της «στάσης» και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως 30 ετών.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές από τη Γερμανία η αυριανή ακρόαση έχει ως μοναδικό στόχο την επιβεβαίωση της ταυτότητας του συλληφθέντος.

Στη συνεχεία, το δικαστήριο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θα αποφασίσει αν θα πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση, έως ότου εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του στην Ισπανία.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας διέφυγε από την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας και τα βίαια επεισόδια στη Βαρκελώνη.

Η είδηση της σύλληψης του Πουτζντεμόν προκάλεσε την οργή των Καταλανών, οι οποίοι διαδήλωσαν σήμερα, κρατώντας καταλανικές σημαίες.

«Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενου», «Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας» ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Σημειώνεται ότι οι ισπανικές αρχές έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής εννέα άτομα, τα οποία φέρεται να διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις του φθινοπώρου, ενώ ακόμη πέντε άτομα έχουν αυτοεξοριστεί προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη.

«Αυτό που μας κάνουν είναι υπερβολικό. Μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες επειδή ζητάμε ανεξαρτησία» δήλωσε μία 60χρονη γυναίκα, η οποία έδωσε το «παρών» στη σημερινή διαδήλωση.

Μάλιστα, οι Καταλανοί πολίτες, μετά το τέλος της συγκέντρωσης, κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Κομισιόν, αντιδρώντας στη μη στήριξη των Βρυξελλών στο αίτημα για ανεξαρτησία.

Επεισόδια με την αστυνομία 

Από τις σημερινές διαδηλώσεις, ωστόσο, δεν έλλειψαν τα επεισόδια, καθώς μία ομάδα ατόμων συγκρούστηκε με την αστυνομία.

Ορισμένοι έριξαν κάδους απορριμμάτων εναντίον των ανδρών ασφαλείας, οι οποίοι απάντησαν απωθώντας το πλήθος. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς στον αέρα εκ μέρους των αστυνομικών.

Αίτημα ασύλου

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt υποστηρίζει ότι ο Πουτζντεμόν εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος ασύλου.

Ωστόσο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι πιθανότητες έγκρισης δεν είναι υψηλές, καθώς η «επιβολή του νόμου ή η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης υπερισχύει της διαδικασίας ασύλου».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here