Διαδηλώσεις οργής στον Λίβανο μετά τι καταστροφικές εκρήξεις

Το βράδυ της Πέμπτης δεκάδες εξοργισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους μετά τις φονικές εκρήξεις που σκότωσαν τουλάχιστον 149 άτομα, άφησαν χιλιάδες τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς στέγη.

Η απάντηση των δυνάμεων καταστολής ήρθε με δακρυγόνα και χημικά, ενώ διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο.

Το Σάββατο είναι προγραμματισμένη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας, καθώς φαίνεται πως η εθνική τραγωδία έβαλε τέλος την «ανακωχή» διαδηλωτών-κυβέρνησης λόγων κορονοϊού. Η οικονομική κατάσταση στη χρεοκοπημένη χώρα είναι τραγική και αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς ήδη υπάρχουν ζοφερές εκτιμήσεις για μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα μετά την ισοπέδωση κεντρικών αποθηκών στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οι λιμενικές αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο.

Οι αρχές του Λιβάνου έχουν δώσει περιθώριο τεσσάρων ημερών για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας, Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ, δήλωσε ότι θα τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό όλοι οι αξιωματούχοι που ήταν αρμόδιοι για την ασφάλεια στο λιμάνι της Βηρυτού. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 16 άτομα προσωπικό του λιμανιού της Βηρυτού.

Πρώτος δέκτης της δυσαρέσκειας έγινε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έσπευσε να επισκεφθεί τη χώρα με στόχο, όπως δήλωσε, να οργανώσει τη διεθνή βοήθεια προς τον Λίβανο.

Το πλήθος φώναζε: «Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» και ότι «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος».

Ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στους διαδηλωτές είπε ότι εγγυάται πως «η βοήθεια δεν θα πάει σε διεφθαρμένα χέρια» και ότι θα μιλήσει «με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία. Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here