Διαδικτυακή εκδήλωση: Τα γενετήσια εγκλήματα στο Νέο Ποινικό Κώδικα-Με αφορμή τη 2η έκδοση του βιβλίου των Ν. Παρασκευόπουλου & Ε. Φυτράκη, «Αξιόποινες Σεξουαλικές Πράξεις»

Διαδικτυακή Εκδήλωση

Πέμπτη 17.6.2021, 19:30

Οι εκδόσεις ΣΑΚΚΟΥΛΑ ΑΕ,

με αφορμή τη 2η έκδοση του βιβλίου των Ν. Παρασκευόπουλου & Ε. Φυτράκη,

Αξιόποινες Σεξουαλικές Πράξεις

Διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:

«Τα γενετήσια εγκλήματα στο Νέο Ποινικό Κώδικα»

Πρόεδρος – Συντονιστής:

Χριστόφορος ΑργυρόπουλοςΔικηγόρος, Πρόεδρος Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής νέου ΠΚ

Ομιλητές:

Ιωάννης ΓιαννίδηςΟμότιμος Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ.

Αθανασία Διονυσοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής ΕΚΠΑ

Βασίλης Παπαστεργίου, Δικηγόρος, Μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ – ΣΥΝΔΕΣΗ

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στη διαδικτυακή εκδήλωση μέχρι την Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 και ώρα 12:00, συμπληρώνοντας τη φόρμα στην κορυφή της σελίδας.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα μπορούν να συμμετάσχουν μέσω της πλατφόρμας zoom. Πριν την εκδήλωση θα λάβουν τον υπερσύνδεσμο (link) που θα πρέπει να ανοίξουν για να την παρακολουθήσουν.

Η συμμετοχή στη διαδικτυακή ημερίδα είναι δωρεάν.

Ο Νέος Ποινικός Κώδικας (2019) επέφερε σημαντικές αλλαγές στο σεξουαλικό ποινικό δίκαιο, με προσθήκες νέων εγκλημάτων και με μεταβολές άλλων. Το παρόν έργο αποτελεί τη μοναδική σύγχρονη, πλήρη και συστηματική ερμηνεία των άρθρων 336 – 353 του Νέου ΠΚ η οποία στηρίζεται σε μια εξαντλητική νομολογιακή και θεωρητική τεκμηρίωση. Προσφέρει έτσι στον εφαρμοστή (Δικαστή, Εισαγγελέα, Δικηγόρο) αλλά και τον θεωρητικό του δικαίου ένα χρήσιμο εργαλείο δουλειάς. Η δεύτερη έκδοση του έργου είναι πλήρως αναθεωρημένη και ενημερωμένη με τις τελευταίες εξελίξεις στη νομοθεσία, τη νομολογία και την επιστήμη.

Στο σύντομο Γενικό Μέρος αναπτύσσονται θεμελιώδεις έννοιες, όπως η γενετήσια πράξη και χειρονομία ή τα προστατευόμενα έννομα αγαθά. Στο Ειδικό Μέρος ερμηνεύονται διεξοδικά οι ισχύουσες διατάξεις, με αφετηρία το ιστορικό, κοινωνικό, υπερνομοθετικό και συγκριτικό πλαίσιο διαμόρφωσής τους. Στη συνέχεια αναλύονται, ένα προς ένα, τα στοιχεία του εγκλήματος: η αντικειμενική και η υποκειμενική υπόσταση, οι τυχόν διακεκριμένες μορφές, τα ζητήματα απόπειρας και συμμετοχής, η προβλεπόμενη ποινική κύρωση, οι συνήθεις περιπτώσεις συρροής καθώς και, τέλος, οι ιδιαιτερότητες της ποινικής δίωξης. Η ερμηνεία αξιοποιεί δημιουργικά και ενίοτε κριτικά την ελληνική, εν πρώτοις, αλλά και την αλλοδαπή νομολογία και θεωρία, αποβλέποντας στην πλήρη και αντικειμενική πληροφόρηση του αναγνώστη και προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη νομολογία του Αρείου Πάγου με επιλεκτική παράθεση αποσπασμάτων κρίσιμων αποφάσεων.

Για την ενίσχυση της πρακτικής κατεύθυνσης του έργου έχουν περιληφθεί το κείμενο του εκάστοτε άρθρου, καθώς και επεξηγηματικοί πίνακες, ενώ κρίσιμοι όροι επισημαίνονται ειδικά, με έντονα γράμματα. Τέλος, πέρα από το συνοπτικό διάγραμμα και τον αναλυτικό πίνακα περιεχομένων το έργο συμπληρώνεται από κατάλογο ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας και βοηθητικά ευρετήρια (λημμάτων και άρθρων του ΠΚ).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here