Διαδήλωση ακροδεξιών κατά προσφύγων στη Γερμανία. Σοβαρά επεισόδια

Σοβαρές συγκρούσεις  αστυνομικών με  περίπου 600 διαδηλωτές ,  το Σάββατο το απόγευμα  στη  πόλη Χάιντεναου της ανατολικής Γερμανίας οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την άφιξη προσφύγων στην πόλη. Τουλάχιστον 31 αστυνομικοί τραυματίστηκαν  σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα κατά των μεταναστών και προσφύγων.

Οι ακροδεξιοί διαδηλωτές επιχείρησαν να σταματήσουν λεωφορεία με πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία και μεταφέρονταν σε χώρους φιλοξενίας. Εκτόξευσαν πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με ψεκασμούς δακρυγόνων.

Είχε προηγηθεί μια ειρηνική διαδήλωση περίπου 1.000 ανθρώπων εναντίον της εγκατάστασης των περίπου 250 προσφύγων.

«Τελικά, η αστυνομία έθεσε την κατάσταση υπό έλεγχο. Τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο (…) καταφύγιο» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αστυνομικές αρχές της Δρέσδης.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν όταν διείσδυσαν στη διαδήλωση ακροδεξιοί, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στο Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) που εμπνέεται από τους Ναζί του Χίτλερ. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται άνθρωποι που κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε την πλημμύρα των ασύλων» και φωνάζουν «Έξω οι ξένοι».

Η κυβέρνηση έσπευσε να καταδικάσει τη βία. «Κάποιες φορές δεν θέλεις να είσαι ξένος στη χώρα μας. Αλλά δεν θέλεις να είσαι ούτε Γερμανός. Ντρέπομαι για αυτούς τους ρατσιστές στο Χάιντεναου» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τόνισε ότι το Βερολίνο θα επιδείξει «μηδενική ανοχή στην ξενοφοβία ή τον ρατσισμό».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here