Δια βίου αποκλεισμός σε Έλληνα προπονητή στίβου για ντόπινγκ

Για ακόμη μια φορά το όνομα της Ελλάδας έρχεται στο προσκήνιο για θέματα που αφορούν την αρνητική όψη του αθλητισμού και συγκεκριμένα το ντόπινγκ. Στο νέο σκάνδαλο που ξέσπασε, εμπλέκεται ο Γιώργος Σκαφίδας, πρώην δρομέας μεσαίων αποστάσεων και νυν προπονητής ο οποίος τιμωρήθηκε με δια βίου αποκλεισμό από την Ομοσπονδία Στίβου της Βρετανίας.

Ο Σκαφίδας ήταν από το 2007 προπονητής της 31χρονης σπρίντερ Μπέρνις Γουίλσον, η οποία το 2011 βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η αθλήτρια αρχικά τιμωρήθηκε με απογόρευση για τέσσερα χρόνια και ο Σκαφίδας με πέντε, όμως τον Φεβρουάριο του 2015 όταν κόντευε να λήξει η ποινή της Γουίλσον, έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος στο σπίτι της. βρέθηκε ξανά θετική. Αυτη τη φορά μάλιστα, όχι σε μία αλλά σε πέντε(!) διαφορετικές ουσίες. Πρόκειται για τις testosterone, clenbuterol, stanozolol, ephedrine και clomiphene.

Ενώπιον της Ομοσπονδίας η Γουίλσον παραδέχτηκε πως έκανε χρήση των ουσιών που τις προμήθευε ο Σκαφίδας, από το 2011 έως και το 2015, με τον ίδιο να παραδέχεται αργότερα την πράξη του, λέγοντας όμως πως η Γουίλσον δεν είχε ιδέα για το τι έπαιρνε. Η τιμωρία του ήταν προσωρινή απαγόρευση, η οποία το βράδυ της Τετάρτης (16/3) έγινε δια βίου. Για το περιστατικό τοποθετήκε επίσημα η γενική διευθύντρια του Βρετανικού Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ, Νικόλ Σαπστεντ μέσω ανακοίνωσης.

Αναλυτικά:

«Αυτή η υπόθεση δεν είναι απλά απίστευτα ενοχλητική αλλά θλιβερή. Υπάρχει ένας προπονητής ο οποίος διοργανώνει και τρέχει ένα γκρουπ από νεαρούς και ταλαντούχους αθλητές. Αθλητές όπως η Μπερνίς οι οποίος έχουν ένα λαμπρό και άκρως υποσχόμενο μέλλον στο άθλημα. Κέρδιζε την εμπιστοσύνη των αθλητών και στη συνέχεια την καταχραζόταν με αποτέλεσμα να καταστρέφονται καριέρες.

Ο Σκαφίδας είχε προσωπική σχέση με την αθλήτρια και εκείνη δρούσε κάτω από την επιρροή του. Παρά τη σχέση που είχαν και αντί να προστατέψει και χτίσει την καριέρα της πήρε υπολογισμένα και παραπλανητικά βήματα που όχι μόνο την κατέστρεψαν αλλά εξέθεσαν τη ζωή της σε κίνδυνο.

Οι προπονητές έχουν την τεράστια υπευθυνότητα να οδηγήσουν τους αθλητές τους στο σωστό μονοπάτι του καθαρού αθλητισμού. Εδώ έχουμε μια περίπτωση όπου ένας προπονητές επέλεξε το λάθος μονοπάτι και για αυτό το λόγο είναι απόλυτα δίκαιος ο δια βίου αποκλεισμός στο Σκαφίδα. Αυτός και άλλοι όμοιοι του δεν έχουν καμία θέση στον αθλητισμό».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here