Δεύτερη σε θανάτους από βαριές λοιμώξεις η Ελλάδα

Οι συνθήκες που επικρατουν στα νοσοκομεια (σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις απο ιδιαίτερα ανθεκτικά αντιβιοτικά) και η συχνή χρήση αντιβιοτικων, έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να έρχεται δεύτερη μετά την Ιταλία σε θανάτους απο βαριές λοιμώξεις.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ΕCDC), στην Ελλάδα εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.600 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω λοιμώξεων που προκαλούνται απο ανθεκτικά μικρόβια (ανθεκτικά στα αντιβιοτικά). Συνολικά στις χώρες της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) καταγράφονται ετησίως περίπου 33.000 θάνατοι λόγω παρομοίων  λοιμώξεων . Ακρως ανησυχητικό κρίνεται το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι δε έχουν και πολλές επιλογές στις περισσότερες πει πτώσεις, δηλαδή άπαξ και κάποιος έχει την ατυχία να «πιάσει» (μέσα σε νοσοκομειο συνήθως) ένα τέτοιο μικρόβιο, τα όπλα ειναι ελάχιστα.

Δυστυχώς, το 40% των σοβαρών λοιμώξεων προκαλούνται από μικρόβια που έχουν αποκτήσει αντοχή ακόμα και στην τελευταία γενιά αντιβιοτικών, η οποία είναι και η μοναδική εφεδρεία. Τα νεότερα αντιβιοτικά είναι οι καρβαπενέμες και οι κολιστίνες.

Η σχετική έρευνα  δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού  The Lancet Infectious Diseases και έχει στοιχεία απο το 2015 και απο το  Ευρωπαϊκό Δίκτυο Παρακολούθησης της αντιμικροβιακής αντοχής (EARS-Net). Τα περιστατικά αφορουν στα ανθεκτικά βακτήρια Acinetobacter, Klebsiella, Pseudomonas, Ε coli, εντερόκοκκο, σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο

Οπως διαπιστώνεται, το 2015 στις χώρες της Ε.Ε. καταγράφηκαν 671.689 περιστατικά λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια και από αυτά απέβησαν θανατηφόρα τα 33.100 θανάτους ασθενών. Αυτό σημαινει ότι χάνει τη μάχη το 5% των προσβληθέντων. Στο 72,4% των θανάτων η λοίμωξη σχετιζόταν με παροχή υπηρεσιών υγείας και κυρίως με νοσηλεία σε νοσοκομεία, δηλαδή επροκειτο για λοιμωξη απο την οποία προσεβλήθη ασθενής μέσα σε νοσοκομειο, είτε χειρουργημένος είτε με κάποια μικρή επέμβαση που τον εξέθεσε στα μικρόβια τα οποία βρίσκονται στους νοσηλευτικούς χώρους.

Σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση  από τέτοιες ειδικές λοιμώξεις σημειώθηκαν το 2015 στην Ιταλία (10.762 θάνατοι), ενώ η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα –πάντα σε αναλογία με τον πληθυσμό της–, καθώς το 2015 καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι. Μάλιστα στην Ελλάδα τα πράγματα μοιάζουν χειρότερα, γιατί η πλειονότητα των περιστατικών ήταν ανθεκτική και στα αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς όπως είναι οι καρβαπενέμες και οι κολιστίνες.

Στη σχετική λίστα ακολουθούν η Ρουμανία (1.470 θάνατοι), η Πορτογαλία (1.158 θάνατοι) και η Κύπρος, ενώ απεναντίας οι λιγότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην  Ισλανδία, Εσθονία και Ολλανδία.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι το φορτίο των λοιμώξεων από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά είναι σημαντικό και αυξάνεται διαρκώς και προτρέπουν κάθε χώρα να αναλάβει δράση

*περιορισμένη χρήση αντιβιοτικών

*καλύτερη υγιεινή στους χώρους των νοσοκομείων και ειδικά στα χειρουργεία

*πιο τυπική υγιεινή απο γιατρούς και νοσηλεύτριες -πολύ συχνό πλύσιμο χεριών

*απομόνωση των ασθενών με  λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια (νοσηλεία σε απομόνωση)

*αναζήτηση νέων αντιβιοτικών

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here