Deutsche Welle: Κοντά σε συμφωνία η Ελλάδα, εκτιμούν γερμανοί οικονομολόγοι

Πιο κοντά στην συμφωνία με τους δανειστές της βρίσκεται η Ελλάδα μετά την πρόταση της ελληνική κυβέρνησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις Γερμανών οικονομολόγων. Οι ίδιοι ωστόσο αμφιβάλουν για το κατά πόσο μια ενδεχόμενη συμφωνία θα λύσει τα προβλήματα.

Οι νέες προτάσεις που έχουν ως στόχο την περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη της χώρας μέσω ενός τρίτου πακέτου, έχουν αυξήσει της πιθανότητες συμφωνίας, εκτιμά ο Γεργκ Κρέμερ. O επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank τονίζει, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκεται ακόμη «στην κόψη του ξυραφιού».

Σε σχολιασμό του ίδιου για την λίστα που υπέβαλλε η ελληνική πλευρά σημειώνεται ότι πέρα από μερικές «αλλαγές αισθητικού χαρακτήρα», ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τον ίδιο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που είχαν απορρίψει οι πολίτες της χώρας την περασμένη εβδομάδα μέσω του δημοψηφίσματος.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και ο επικεφαλής οικονομολογός της Deka Bank, ο οποίος διακρίνει αυξημένες πιθανότητες για μια συμφωνία, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα νέα δάνεια δισεκατομμυρίων που ενδέχεται να χορηγηθούν στην Ελλάδα θα έδιναν στη χώρα λίγα μόλις χρόνια περιθώριο να ανασάνει και υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον γι’ αυτό το διάστημα «θα έφευγε από το τραπέζι το ζήτημα ενός Grexit».

Σύμφωνα όμως με τον ίδιο σε περίπτωση που συνεχίζονταν οι ίδιοι χειρισμοί στην Αθήνα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, το ζήτημα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ θα επανερχόταν. «Εάν όχι στην Ελλάδα, τότε σε κάποια άλλη χώρα-μέλος».

Επιπλέον, ο Γεργκ Τσόνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW, θεωρεί τις νέες ελληνικές προτάσεις, ευκαιρία «για μια νέα αρχή». «Ωστόσο, θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για την οικονομία και τους πολιτικούς στην Ελλάδα να φέρουν εις πέρας τις απαραίτητες προσαρμογές σε διαρκή βάση», επισημαίνει ο Γερμανός οικονομολόγος, εκτιμώντας ότι προτεραιότητα είναι «να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και ασφάλεια ως αναπτυξιακό θεμέλιο. Κεντρικό στοιχείο σε αυτήν τη διαδικασία είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα».

Σύμφωνα με την Γκέρτρουντ Τράουντ, επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας Helaba, τα μέτρα περικοπών που βρίσκονται υπό συζήτηση «δεν επαρκούν» για να επαναφέρουν την Ελλάδα σε διαρκή βάση σε ένα «μονοπάτι ανάπτυξης».

Όπως υπογραμμίζει η ίδια, τα έξοδα της «ελληνικής διάσωσης» αυξήθηκαν δραματικά εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και της περαιτέρω κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.

H γερμανίδα οικονομολόγος θεωρεί ότι ακόμη και σε περίπτωση που επιτευχθεί τελικά συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της, δεν θα έχει αποτραπεί εντελώς ο κίνδυνος ενός Grexit, το οποίο, σύμφωνα με τον Γεργκ Κρέμερ δεν θα συνιστούσε πλέον κίνδυνο για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Για τον επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να «βγει ασπροπρόσωπος» απέναντι στον λαό του μετά την πρόταση συμφωνίας που κατέθεσε, είναι να αποσπάσει κάτι ακόμη για τη χώρα του. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Κρέμερ θα μπορούσε, να είναι ορισμένες ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Τέλος, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deka Bank επισήμανε το γεγονός ότι το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους είναι «από ελληνικής πλευράς ουσιαστικό στοιχείο μιας συμφωνίας, όμως από τη σκοπιά των χωρών που δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα παραμένει ταμπού».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here