Δερμιτζάκης: Έχουμε μεγάλο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τα κρούσματα

Ο Καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε πως χρειαζόμαστε «βαριά μέτρα» για τη διασπορά του κορονοϊού που θα επιβραδύνουν την κατάσταση, αλλά και τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στις πορτοκαλί περιοχές.

Επιπλέον ανέφερε πότε θα αρχίσει να καλυτερεύει η κατάσταση και πότε θα ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί, ενώ θεώρησε λογικό να υπάρχουν στη χώρα 20.000 κρούσματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αυξήσεις είναι αργές στην αρχή και στην πορεία γίνονται ραγδαίες. «Μπορεί να είμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος. Ένα άλμα μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες. Όπως έγινε στην Ελβετία. Οι αυξήσεις μπορεί να επιταχυνθούν πολύ γρήγορα όταν χειμωνιάσει. Στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο απότομες όσο στο εξωτερικό, αλλά το θέμα ειναι να μη φτάσουμε στα 800 κρουσματα την ημέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα των μέτρων σημείωσε ότι θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα ως χώρα. «Από εδώ και πέρα χρειάζονται βαριά μέτρα που θα μπουν μόνιμα. Σε πορτοκαλί περιοχές θα έβαζα το «μάσκα παντού». Κι ακόμη θα έβαζα περισσότερη τηλεργασία και να δοθεί κίνητρο για περισσότερους, όπως για το 80% σε τηλεργασία» τόνισε.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις του για τον χειμώνα που έρχεται σχολίασε ότι τον Φεβρουάριο – Μάρτιο θα αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός και θα φανούν τα αποτελέσματα, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει και το επόμενο καλοκαίρι να προσέχουμε παραπάνω. Για τα εμβόλια ειδικότερα είπε ότι έως το Φεβρουάριο θα έχουν εμβολιαστεί πολύ λίγοι, ίσως 300.000 άτομα, και η εικόνα του κρουσμάτων δεν θα αλλάξει.  Μετά τον Φλεβάρη Μάρτη ίσως δούμε διαφορά, είπε. «Αλλά αυτοί που θα κάνουν το εμβόλιο ακόμα και το καλοκαίρι, δεν θα πρέπει να αισθάνονται ότι είναι άτρωτοι», τόνισε.

«Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων για τα κρούσματα που έχει. Πρέπει να δοθεί κίνητρο στους πολίτες για να προσέχουν, τα πρόστιμα δεν βοηθούν» υπογράμμισε. «Τη διαφορά κρουσμάτων και θανάτων δεν το κατανοώ, δεν ερμηνεύεται από τα γηροκομεία, μάλλον οφείλεται στο ότι έχουμε πολύ περισσότερα από 24.000 κρουσματα».

Είπε ότι αντικειμενικά πολλαπλασιάζεις επί 40 τον αριθμό των κρουσμάτων σου τις τελευταίες μέρες για να βγάλεις τα πραγματικά ενεργά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here