Δένδιας: Η Γερμανία να εκφράσει την Ευρωπαϊκή θέση στη διάσκεψη για τη Λιβύη-Ετοιμοι να στείλουμε στρατεύματα στο πλαίσιο ευρωπαϊκής αποστολής

Έκκληση στην Γερμανία, οικοδέσποινα της Διάσκεψης του Βερολίνου, να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση για τα θέματα με την αφρικανική χώρα απηύθυνε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ξανά τη δυσαρέσκειά του για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη σύνοδο τονίζοντας πως η Αθήνα περιμένει από το Βερολίνο να αποτελέσει θεματοφύλακα της θέσης της Ευρώπης, η οποία έγινε σαφής στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο και αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σαράτζ και της Άγκυρας.

Ο κ. Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής αποστολής που ενδεχομένως να επιβλέπει μια πιθανή εκεχειρία.

Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι πιθανό να φέρει αντιμέτωπους Έλληνες (στο πλευρό του Χαφτάρ) και Τούρκους (στο πλευρό του Σάρατζ) στρατιώτες στο έδαφος τρίτης χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, «είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία, όπως καταλαβαίνεται αφορούσε την κατάσταση τη Λιβύη, την διάσκεψη του Βερολίνου και τη επόμενη ημέρα στη χώρα του. Τον ενθαρρύναμε να πετύχει και την κατάπαυση του πηρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων που υπέγραψε ο Σάρατζ και ο Ερντογάν».

«Σας λέω ότι με χαρά συμφώνησε με τις παραπάνω παρατήρησες μας», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη χώρα», πρόσθεσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here