«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, καμία βοήθεια-Κάηκαν 400.000 στρέμματα στην Β. Εύβοια»-Oργή δημάρχου Μαντουδίου και κατοίκων

Αφημένη στο έλεος της πύρινης λαίλαπας η Εύβοια, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικολογική καταστροφή και εξακολουθεί να δοκιμάζεται για πέμπτη μέρα, ενώ πολλές είναι αναζωπυρώσεις.

Κύμα καταγγελιών από κατοίκους, οργή από τον δήμαρχο Μαντουδίου, που δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ότι «ο δήμος κάηκε απ’ άκρη σ’ άκρη. Κοντεύουμε να φτάσουμε τα 400.000 στρέμματα καμένης γης. Πάνω από 1.000 σπίτια κατεστραμμένα και με σοβαρές ζημιές».

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να σωθεί η περιουσία του κόσμου. Καίγονται τα σπίτια, καίγονται αυτοκίνητα, καίγονται επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει βοήθεια. Έχουμε φτάσει 8 και δεν φανερωθεί κανένα πτητικό μέσο. Ούτε ένα. Έχουμε ενεργά μέτωπα. Πάει η φωτιά να κάψει ότι έχει απομείνει στον δήμο» κατήγγειλε ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης προσθέτοντας ότι εκείνη την ώρα επικρατούσε άπνοια στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι εκκενώσεις είχαν ολοκληρωθεί και όλοι οι πολίτες είχαν φύγει, δεν θα είχε μείνει κανένα σπίτι. «Ο κόσμος έσωσε τα σπίτια. Μόλις πέρναγε η φωτιά γυρίζαν σπίτια και γλιτώναν κάπως τα σπίτια. Δεν θα είχε μείνει ούτε ένα. Αν ο κόσμος άκουγε τις οδηγίες της πυροσβεστικής, θα είχαμε πάνω από 10.000 καμένα σπίτια».

«Όλη η Βόρεια Εύβοια έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν μιλάμε μόνο για το δάσος. Μιλάμε για μία βιβλική καταστροφή. Δεν είχαμε βοήθεια. Ζητάγαμε εναέρια μέσα, έλεγαν «έρχονταν» και ποτέ δεν ερχόντουσαν. Μιλάμε για φωτιά 10.000 χλμ. και επιχειρούσαμε με τα ψεκαστήρια και ένα ελικόπτερο. Είναι δυνατόν;» αναρωτήθηκε κάνοντας παράλληλα λόγο για ανικανότητα όσων βάζουν στόχο μόνο την ανθρώπινη ζωή και χαρακτηρίζοντας ως επιστημονική φαντασία τα περί αποστολής εναέριων μέσων.

Χάρτης του νομού το τελευταίο 24ωρο

Χθες ο κ. Τσαπουρνιώτης  προειδοποιούσε ότι εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση το μέτωπο θα φτάσει στην Ιστιαία και στη Χαλκίδα. «Δεν συνέδραμε κανένας, συνέδραμε ο κόσμος ο απλός που πολεμούσε μέσα στη νύχτα να σώσει τις περιουσίες του χωρίς μέσα» σημείωνε.

«Η χειρότερη μέρα στην ιστορία του δήμου είναι σημερινή. Έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο όλοι το περιμέναμε… οι παλιοί ξέρουνε το ίδιο το 1977 είχε επαναληφθεί αυτή η ίδια ιστορία. Από τότε έχει να γίνει τέτοια φωτιά, τώρα είναι χειρότερα από τότε», σημείωσε.

«Δεν έχει γίνει σωστή αντιμετώπιση. Με 30 πυροσβεστικά τι να πιάσουμε 100 χιλιόμετρα περίμετρο φωτιά; Η φωτιά δεν έχει σταματημό, αν δεν συνδράμουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις θα φτάσει στη Χαλκίδα και στην άλλη άκρη του νομού, θα καεί όλο το νησί. Ήδη το 1/3 του νησιού έχει καεί» τόνιζε.

Τέλος, δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς, χαρακτήριζε απελπιστική την κατάσταση σημειώνοντας πως «η ταχύτητα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη χωρίς όμως να πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι. Αν δεν μας στείλουν εναέρια μέσα για να σταματήσουμε τις φλόγες η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here