Δεν το βάζουν κάτω οι Χανιώτες

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΕΔΑΚΙ

 

Δεν το βάζουν κάτω οι Χανιώτες και συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μην κακοποιηθούν τουριστικά ιστορικά κτήρια της πόλης τους.

Έτσι, λοιπόν, η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων στο λόφο Καστέλι διοργανώνει ανοιχτή συνέλευση με θέμα και αίτημα, φυσικά, «Ιστορία και μνημεία στα χέρια των πολιτών», τη Δευτέρα στις 6μμ, στο πάρκο ειρήνης και φιλίας.

Τα απειλούμενα από την τουριστική λαίλαπα κτήρια είναι οι παλιοί στρατώνες, οι παλιές φυλακές και η παλιά Μεραρχία, η γνωστή στους πολλούς «Ρόζα Νέρα».

Πρόκειται για κτήρια που παραχωρήθηκαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού του έργου και τώρα, κινδυνεύουν να περάσουν στα χέρια ιδιωτών με μοναδικό γνώμονα το κέρδος.

Κτήρια χαρακτηρισμένα από το ελληνικό κράτος ως ιστορικά μνημεία, που θα χάσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους μέσα από μία διαδικασία, που μπορεί να μην αντιβαίνει το νόμο, αλλά προσβάλλει την ιστορία της πόλης και θίγει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε ιστορικούς χώρους.

Αντί, λοιπόν, το Πολυτεχνείο να τα αξιοποιήσει προς όφελος δικό του και της πόλης, τα παραχωρεί προς «τουριστική αξιοποίηση».

Δηλαδή, να τα χαίρονται πλούσιοι τουρίστες και όχι ο λαός της πόλης. Και στο παλιό Διοικητήριο, που ανακοινώθηκε η ανεξαρτησία της Κρήτης, να παίρνουν τουρίστες το πρωινό τους!

Το νομικό παραθυράκι για την παραχώρησή τους σε ιδιώτες είναι η μακροχρόνια μίσθωση. Έτσι, λοιπόν, βρέθηκαν στα χέρια της εταιρίας «Μπελβεντέρε».

Και δεν μπορεί παρά να είναι τυχαίο το ότι σχετίζεται με την εταιρία ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου και νυν υφυπουργός Παιδείας Διγαλάκης…

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here