«Δεν θέλουμε να ταξιδεύουμε στη Βρετανία για να κάνουμε άμβλωση», λένε οι Ιρλανδέζες

Διαδηλώσεις αναμένονται στο Δουβλίο (όπως και πέρσι) για την πορεία υπέρ των αμβλώσεων ενόψει και του σχετικού δημοψηφίσματος

Το δημοψήφισμα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση προ τριών ημερών.

Εκπρόσωποι της οργάνωσης Abortion Rights Campaign έδωσαν  συνέντευξη Τύπου και είπαν ότι θα διαδηλώσουν για να καταργηθει μια τροπολογία του 1983 -αυτη εξισώνει τη ζωή της μητέρας με αυτή του εμβρύου

Η Ιρλανδία, με αυστηρό καθλοκισμό, ειναι συντηρητικη στο συγκεκριμένο ζήτημα και απαγορεύει την άμβλωση. Η νομοθεσία χαλάρωσε κάπως το 2013 όταν πέθανε νεαρή Ιρλανδέζα στη διάρκεια παράνομης άμβλωσης. Η «χαλάρωση» επιτρέπει την άμβλωση όταν όμως  απειλείται η ζωή της μητέρας.

Την Τρίτη το Δουβλίνο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την άνοιξη του 2018.

Αντίπαλοι των αμβλώσεων διαδήλωσαν την Τετάρτη μπροστά από την έδρα του κοινοβουλίου και θα ξαναδιαδηλωσουν σήμερα ζητώντας να μην αλλάξει η νομοθεσία.

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την 8η τροπολογία που έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και έχει αποτρέψει τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες έχει προκαλέσει η άμβλωση σε άλλες χώρες», τόνισαν στη δική τους συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Pro-Life Campaign.

Οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων καταγγέλλουν τη μεγάλη επιρροή της καθολικής εκκλησίας στη δημόσια ζωή και το τι θα «βγάλει» το δημοψήφισμα δεν είναι διόλου αυτονόητο.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της χώρας, θεωρεί την τρέχουσα νομοθεσία «πολύ περιοριστική», αλλά δεν είναι υπέρ της πλήρους νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

Οι περισσότερες Ιρλανδέζες πηγαινουν στην Βρετανια για να κάνουν άμβλωση

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here