Δεν «βοηθάει» καθόλου ο Ζάεφ την ουσία του θέματος – «Ασφαλώς και δεν είμαστε βορειομακεδόνες» λέει

Μιλώντας την Πέμπτη  στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει το σεβασμό του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και υπενθύμισε ότι η ΕΕ απευθυνόταν στην ΠΓΔΜ με εκφράσεις όπως «η γλώσσα σας», όπως χρησιμοποιούσε και την έκφραση «ο λαός σας», αποφεύγοντας να μιλήσει για «μακεδονικό λαό».

«Δεν γινόμαστε Βορειομακεδόνες διότι είναι σαφές καθορισμένο ότι είμαστε Μακεδόνες, που μιλάμε μακεδονική γλώσσα. Και είναι πολύ σημαντικό που αυτό δεν πρόκειται κανείς να μας το αμφισβητήσει. Το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες θεωρείται πλέον λήξαν. Η χώρα μας πλέον αναγνωρίζεται απ΄ όλους. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται άλλο η υποτιμητική για εμάς ονομασία FYROM. Tο ζήτημα είναι τι μέλλον θα δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας. Ναι, είναι ακριβές ότι θα είμαστε Βόρεια Μακεδονία. Όμως θα είμαστε Μακεδόνες, θα μιλάμε μακεδονική γλώσσα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Κατά τον Ζάεφ, η αλλαγή του ονόματος σε “Βόρεια Μακεδονία” «προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στους πολίτες της Μακεδονίας όμως, είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα αυτής της ιστορικής περιοχής, όπως είναι γεγονός ότι δεν έχουμε φιλοδοξία να προσαρτήσουμε την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία ή την όποια άλλη γειτονική χώρα. Μοναδική μας φιλοδοξία είναι να ανοίξουμε τα σύνορα, να τείνουμε το χέρι, να χτίσουμε φιλίες, κάτι που θα φέρει οικονομική ευημερία και ένα σωρό άλλες δυνατότητες για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για εμάς να απεμπλακεί η πορεία μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και το ζήτημα του ονόματος να λυθεί μόνιμα. Γι’ αυτό φτάσαμε στην αλλαγή του Συντάγματος».

Συνεχίζει δε να «κάνει την πάπια» για όσα είπε για τις «μειονότητες» Σλαβομακεδόνων στη Βουλγαρια, στην Ελλάδα και στο Κοσοβο, τις οποίες επιμενει  να ορίζει ως «απαντοχού Μακεδόνες» αλλά και  ειδικότερα Μακεδόνες στη Μακεδονία του Αιγαίου, όπως ονομάζει και σημερα την Μακεδονια μας.

Φυσικά το πρόβλημα με τη χρήση του επιθέτου «βόρειος» στην γλώσσα και στην εθνοτητα, είχε τεθεί εξαρχής ως προβληματικό στοιχείο απο τους Ελληνες φιλολόγους και γι αυτό επέμειναν εξάλλου στους όρους  σλαβομακεδονικη και Σλαβομακεδονία, επειδή  τοτε δεν θα επροκειτο  για χρήση επιθέτου αλλά για σύνθετη λέξη που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται χωρίς «τροποποποιήσεις» με βάλε-βγάλε επίθετα ανάλογα με το αν προκειται για ταυτότητα, διαβατήριο, βιβλίο ιστορίας, διεθνεις οργανισμους  κ.λπ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here