Δεν μετακινείται ο «Δρομέας»

Θόρυβος ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις πληροφορίες για μεταφορά του «Δρομέα» του εμβληματικού γλυπτού του Κώστα Βαρώτσου που είναι τοποθετημένο απέναντι από το Χίλτον από την Αθήνα στα Σκόπια. 

Ο Κώστας Βαρώτσος, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο δήλωσε ότι σε συνάντησή του με την υπουργό, την περασμένη Παρασκευή, «η κ. Ζορμπά έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους.’Αλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε».

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά δηλώνει: «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. ‘Αλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».

Ο κ.Βαρώτσος μιλώντας την Τρίτη το πρωί στο Open TV,  τοποθετήθηκε εκ νέου επί του θέματος: «Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε» είπε ο Έλληνας γλύπτης μεταξύ άλλων και τόνισε «έμεινα εμβρόντητος με την διάψευση της δήλωσής μου. Ο Δρομέας ανήκει στους Αθηναίους, στο Δήμο και δεν ανήκει σε μένα. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε μένα. Αποτελεί τιμή για μένα που ο Δρομέας έχει ιδιαίτερη σχέση με τους Αθηναίους, που έχουν αγαπήσει το γλυπτό. Μόνο με χιούμορ μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις… Να οργανώσουμε μια ομάδα να φυλάμε και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη να μην το κλέψουν…»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here