Δεν δίνουν πίσω το διαβατήριο στο Μαρινάκη

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημά του υπόδικου εφοπλιστή και ιδιοκτήτη ΜΜΕ Βαγγέλη Μαρινάκη να πάρει πίσω το διαβατήριο που του αφαίρεσε η ΕΛ.ΑΣ.

Το διαβατήριο αφαιρείται σε περίπτωση που κάποιος είναι υποδικος για κακούργημα και ύποπτος φυγής.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι το διαβατήριο δεν πρέπει να επιστραφεί «για να αποτραπεί ο κινδυνος διαφυγής στο εξωτερικό και ιδίως σε τρίτες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για να διεξαθεί απρόσκοπτα η δίκη του προσφεύγοντα».

Η απόφαση καθιστά απαγορευτική την έξοδο από τη χώρα του Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να κινείται μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα αφού ισχύει έως ότου κριθεί η κύρια αίτηση ακύρωσης που έχει υποβάλει ο κατηγορούμενος εφοπλιστής, εν τούτοις έρχεται να επικροτήσει την άποψη της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα η οποία είχε εκδώσει τη διάταξη για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την απόφασή τους αποδοκιμάζουν εμμέσως πλην σαφώς και καταρρίπτουν νομικά το σκεπτικό με το οποίο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά δεν επικύρωσε, με βούλευμά του, την απαγόρευση εξόδου του Βαγγέλη Μαρινάκη από τη χώρα.

Στις προσφυγές του ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ο εφοπλιστής και εκδότης χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και παράνομη την απόφαση για τη μη επιστροφή του διαβατηρίου του, με το οποίο, όπως λέει, θα μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και ειδικά σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπόδικος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τον τιμωρεί» καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας, τη στιγμή που από την αρμόδια δικαστική αρχή «κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος να στερηθεί της δυνατότητας να κινείται ελευθέρα και παγκοσμίως, παρ΄ όλα αυτά στερείται αυτής της δυνατότητας, χωρίς δικαστικές εγγυήσεις και μάλιστα με επαπειλούμενη ζημιά μη αναστρέψιμη σε βάρος της διεθνούς επαγγελματικής του δραστηριότητας».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς του ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στην αρχή της αναλογικότητας.

Στο κενό έπεσε επίσης το επιχείρημα του Βαγγέλη Μαρινάκη ότι δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας και κατά το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Η αίτηση ακύρωσης του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 5 Φεβρουαρίου του 2019 στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Κατραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here