«Δεν δίνουμε τα διάθεσιμα» δηλώνουν Δήμοι και Περιφέρειες

Της Νάντιας Βασιλειάδου

Φωτο: IN TIME

Ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από κοινή τους απόφαση οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, τουλάχιστον μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στις 7 Μαΐου, όπου θα ληφθεί οριστική απόφαση. 

Αν η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης θα κατέβουν σε κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή των εργατικών σωματείων του κλάδου (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΠ-ΟΤΑ).

 Στην, διάρκειας πλέον των έξι ωρών, έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ η ατμόσφαιρα υπήρξε τεταμένη. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Δημ. Μάρδας, προσπάθησε, αλλά εις μάτην, να δώσει εξηγήσεις και να πείσει τους αγριεμένους Δημάρχους, ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία επιβλήθηκε υποχρεωτικός δανεισμός των αποθεματικών τους, είναι μια λύση έσχατης ανάγκης για να μπορεί το Δημόσιο να έχει την απαιτούμενη ρευστότητα. 

Ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση το Δ.Σ της ΚΕΔΕ κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη «μεθόδευση της κυβέρνησης» και την απόφαση της να προχωρήσει στην έκδοση πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία πλήττει ευθέως την κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει το ρόλο της. Ταυτόχρονα το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα των διαθεσίμων λόγω της «σοβαρότητας του ζητήματος».

Συγκεκριμένα μετά από την συνεδρίαση η ΚΕΔΕ : 

– Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ ο αναπληρωτής Υπουργός για αυτό καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ και στη συνέχεια να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτά λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

-Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων, που θα καταγγέλλουν το ΠΝΠ τόσο ως πολιτική πράξη όσο και στο περιεχόμενου της.

-Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ της 7ης Μαιου, όπου θα ληφθεί και οριστική απόφαση να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των δήμων και των υπηρεσιών τους καθώς και η δυνατότητα να ανταποκριθούν στην στοιχειώδη λειτουργία του.

-Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαζί με το προσωπικό, αρχή γενομένης από τη μέρα την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η ΠΝΠ .

-Δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που δίνεται με σκοπό την ακύρωση της ΠΝΠ.

-Καλεί τους Δήμους να αναλάβει σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Σε μια δραματική τοποθέτησή του ο κ. Μάρδας δήλωσε πως στις 24/3/2015 «έλειπαν από το ΓΛΚ 550 εκατ. ευρώ». Δεν θα πληρώναμε μισθούς και συντάξεις. Άρχισε τότε μια μεγάλη προσπάθεια για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο«.

Και ο κ. Μάρδας συνέχισε: «Ο προυπολογισμός της χώρας δεν εξελίσσεται με τον προβλεπόμενο τρόπο. Τον Απρίλιο τα έσοδα δεν είναι τα αναμενόμενα. Δεν προηγήθηκε διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί είχαμε ορισμένα απρόβλεπτα γεγονότα«. Ρωτήθηκε επίμονα ποιά ήταν αυτά, αλλά δεν τα προσδιόρισε.

ΚΕΔΕ-Πατούλη-Μάρδας

«Δεν είναι ευχάριστο να μην μπορείς να πληρώσεις τους προμηθευτές. Δεν θα το έλεγα στάση πληρωμών, αλλά μετάθεση πληρωμών», συμπλήρωσε και εξήγησε ότι από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ) η κυβέρνηση προσδοκά συνολικά να λάβει 2-2,5 δις ευρώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνολικά από όλους τους φορείς της Γενικής κυβέρνησης περί τα 5-5,5 δις ευρώ. Διευκρίνισε πάντως ότι οι λογαριασμοί του ΕΣΠΑ δεν έχουν σχέση με την ΠΝΠ.

«Υπάρχει νόμος», είπε ο υπουργός απευθυνόμενος προς τους Δημάρχους, «τον οποίο οφείλετε να τηρήσετε», για να εισπράξει την αντίδραση και την έντονη δυσφορία των παρισταμένων.  «Νομοθετήσατε χωρίς εμάς», του απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Αμαρουσίου  Γ. Πατούλης, ενώ με τις θέσεις της ΚΕΔΕ συντάχθηκε και ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.

Οι Δήμαρχοι, πολλοί από τους οποίους είπαν πως από τις Τράπεζες έπαιρναν μεγαλύτερο τόκο από το 2,5% που τους προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις δυσκολίες στις πληρωμές έργων, δραστηριοτήτων και προμηθειών ως συνέπεια της ΠΝΠ. «Με τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων οι κοινωνικές δομές θα υπολειτουργήσουν. Οι προμηθευτές μη γνωρίζοντας αν και πότε θα αμειφθούν θα μας γυρίσουν την πλάτη. Η κοινωνική συνοχή που εξασφάλισαν οι δήμοι τα δύσκολα χρόνια θα διαταραχθεί», τόνισε ο Απόστολος Κοιμήσης μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας.

 

Η πρακτική των ΠΝΠ

Η χρήση πάντως τέτοιων εργαλείων έκτακτης νομοθέτησης είναι προβληματική ιδίως εάν γίνεται σε συστηματική βάση. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αναγάγει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε συνήθη τρόπο νομοθέτησης  αρκετών μνημονιακών υποχρεώσεων για να αποφύγουν εντάσεις και αρνητικές ψήφους στη Βουλή. τουλάχιστον την κρίσιμη στιγμή. 

Η σημερινή κυβέρνηση ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε κατακρίνει έντονα τότε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ως αντισυνταγματική παράκαμψη της Βουλής. Μέχρι τώρα πάντως είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί αυτό το μέσο νομοθέτησης. Η πρώτη ήταν για την επέκταση του μέτρου των 100 δόσεων σε κάποιες κατηγορίες πολιτών που είχαν φορολογικά πρόστιμα και για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Τι προβλέπει η νέα ΠΝΠ 

 Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης «οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».
Επίσης, «εξαιρούνται οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5 (εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όπως ΔΕΗ κ.ά.) , οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 ( ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ με κρατική χρηματοδότηση άνω του 50%) του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α΄ 314), καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό». Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από 17.3.2015.
 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here