Αρειος Πάγος: Δεν δικαιούνται αποζημίωση οι συμβασιούχοι

Μεταστροφή της νομολογίας επι τα χείρω για χιλιάδες συμβασιούχους έκανε ο Αρειος Πάγος, κρίνοντας οριστικά και αμετάκλητα ότι  δεν δικαιούνται αποζημίωση όσοι εργάζονταν με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παρόλο που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 Σύμφωνα με την απόφαση, εφόσον οι συμβάσεις που κατήρτιζαν οι συμβασιούχοι θεωρούνταν άκυρες και λειτουργούσαν ως απλές σχέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν δικαιούνται ούτε ένα ευρώ για την εργασία που επί μήνες ή και έτη προσέφεραν.

Αφορμή αποτέλεσαν οι αγωγές δέκα μουσικών της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων που  είχαν εργαστεί με διαδοχικές ανανεούμενες συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Ενώπιον των δικαστηρίων οι μουσικοί υποστήριξαν ότι κατ’ επίφαση οι συμβάσεις τους χαρακτηρίστηκαν ως συμβάσεις μίσθωσης έργου, ενώ στην πραγματικότητα υπέκρυπταν ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, αφού κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου.

Δεδομένου ότι για την εργασία τους αυτή δεν είχαν πληρωθεί από τον Δήμο, ζήτησαν από το δικαστήριο να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές τους, τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας. Το Πρωτοδικείο Αθηνών τους δικαίωσε, αλλά ο Άρειος Πάγος είχε αντίθετη γνώμη.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η αγωγή των μουσικών είναι παράνομη. Και αυτό γιατί προσλήφθηκαν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 που απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου (μονιμοποίηση), ακόμη και στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη τους. Σε αντίθετη περίπτωση, οπως αναφέρεται στην απόφαση,  οι αποδοχές που θα χορηγούνται στους συμβασιούχους θα καταλογίζονται στους Δημάρχους, ενώ παράλληλα θα διώκονται οι τελευταίοι για παράβαση καθήκοντος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here