Δεν άντεξε τους -170 βαθμούς το σεληνιακό βαμβάκι των Κινέζων

Λίγες ώρες άντεξε μόνον ο σπόρος βαμβακιού από την Κίνα που βλάστησε στη Σελήνη δημιουργώντας ελπίδες ότι κάποια στιγμή στο μέλλον οι αστροναύτες θα μπορούν να καλλιεργήσουν το δικό τους φαγητό στο φεγγάρι.

Ο σπόρος βλάστησε όσο διάστημα το σημείο που βρισκόταν στη Σελήνη ήταν από την πλευρά του Ήλιου, αλλά όταν ήρθε η παγωμένη νύχτα του φεγγαριού, «λύγισε»

Όταν, δηλαδή, η περιοχή στην οποία βρισκόταν ο σπόρος που άφησε η κινεζική αποστολή Chang’e-4 μπήκε στο σκοτάδι τα θερμόμετρα κατέγραψαν θερμοκρασίες μέχρι -170 βαθμούς Κελσίου «σκοτώνοντας» το βλαστό.

«Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη» είπαν οι επιστημονες που οργάνωσαν το πείραμα. «Η ζωή δεν μπορεί να αντέξει στη νύχτα της Σελήνης. Ομως το ότι βλάστησε, είναι σπουδαία εξέλιξη και μας καθοδηγεί για τα επομενα βηματα»

ΑΘΕΑΤΗ ΠΑΡΟΤΙ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ

Οι Κινέζοι είναι οι πρώτοι που βρέθηκαν στην αθέατη πλευρά της Σεληνης. Ομως το ότι η Σεληνη έχει μέρα και νύχτα και το γεγονος οτι περιστρέφεται μπορει να προκαλέσει το λογικο ερώτημα, οτι αφου περιστρέφται για ποιο λογο η μια πλευρά της ειναι μονιμως αθέατη σε εμάς. Ο λογος είναι ότι περιστρέφεται περί τον κάπως κεκλιμένο άξονά της σε διάστημα 27 ημερών και 7 ωρών αλλά περιστρέφεται με τον ιδιο συντονισμό και γύρω απο τη γη, οπότε λογω συγχρονισμου των δυο περιστροφών (περί τον άξονά της και περι την γη) συμπίπτει να βλεπουμε πάντα την ιδια πλευρά

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here