Δικτατορία Ερντογάν: Συνέλαβε τους ηγέτες και 9 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος-Πραξικόπημα καταγγέλλει το HDP-Aρνήθηκε να απολογηθεί ο Ντεμιρτάς(upd)

Mε μιά συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τακτική που ακολουθείται από δικτατορικά καθεστώτα, συνελήφθησαν στη Τουρκία 11 βουλευτές του του φιλοκουρδικου HDP, ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσέκνταγ. Οι τουρκικές αρχές τους κατηγορούν για τρομοκρατική προπαγάνδα υπέρ του PKK.

Πραξικόπημα της 4ης Νοεμβρίου καταγγέλλει το HDP τονίζοντας ότι βάσει του Συντάγματος μέλη του Κοινοβουλίου δεν μπορούν να συλληφθούν.

Oι δύο ηγέτες του HDP o Σ. Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσέκνταγ αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν, τονίζοντας ότι είναι εκλεγμένα μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου, εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους τους και απολαμβάνουν βουλευτικής ασυλίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Την ίδια στιγμή, έπεσε μαύρο στα siocial media καθώς σε μεγάλο μέρος της Τουρκίας, έχει πέσει η λειτουργία του twitter και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δικηγόροι των δύο βουλευτών δήλωσαν στο Reuters ότι η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και το σπίτι της Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιάρμπακίρ.

Τόσο ο Ντεμιρτάς, ο «Ομπάμα των Κούρδων» όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του, όσο και η Γιουκσέκνταγ έχουν πολλές φορές στοχοποιηθεί από τις αρχές. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που προσάγονται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, εκδόθηκαν εντάλματα για 13 βουλευτές, αλλά κρατήθηκαν μόνο 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό.Η αστυνομία έκανε επίσης έρευνα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα.

Αντιδράασεις σε Τουρκία

Ο αρχηγός του Λαικού Ρεπουμπλιακανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, καταδίκασε από τον Σμύρνη τις συλλήψεις κοινοβουλευτικών λέγοντας ότι αυτές οι πράξεις οδηγού την Τουρκία σε λάθος κατεύθυνση. Οσοι έρχονται με εκλογές πρέπει να φεύγουν με εκλογές,, πρόσθεσε.

Δύο άλλα μέλη του Λαικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μίλησαν ανοικτά για νέο πραξικόπημα από το καθεστώς Ερντογά, συμπληρώνοντας ότι το κοινβούλίο βοβαρδίσθηκε για δεύτερη φορά.

Απαντώντας ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε ότι «φυσικά όσοι εκλέγονται πρέπει να φεύγουν με εκλογές αλλά όσοι εμπλέκονται σε ποινικά κολάσιμες πράξεις τρομοκρατίας θα πληρώσουν το τίμημα».

O Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζτνάγ, δήλωσε ότι οι προσαχθέντες είχαν αρνηθεί να προσέλθουν στη δικαιοσύνη για να καταθέσουν και επομένως η βίαιη προσαγωγή τους ήταν ο μόνος τρόπος για να καταθέσουν. «πρέπει όλοι να σέβονται το κράτος δικαίου. Ολοι και οι βουλευθτές είναι ίσοι απέναντι στο νόμο», πρόσεθσε.

Πλάνα της τηλεόρασης δείχνουν στελέχη του κόμματος να φιλονικούν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιδρομής, και ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι η πρόσβαση στο δρόμο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από πολλά περιπολικά και εξοπλισμένα αυτοκίνητα.

 

Μια ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας συνθήματα προσπάθησε να φτάσει στα γραφεία του κόμματος, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία.

«Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP» έγραψε στο Twitter η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με 59 έδρες σε σύνολο 550.

Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

ΕΚΡΗΞΗ

Σήμερα σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο αστυνομικό τμήμα του Ντιγιάρμπακίρ, όπου μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here