Δεκάδες συλλήψεις φοιτητών που αντιδρούν στον διορισμό πρύτανη σε πανεπιστήμιο της Κων/πολης-«Τρομοκράτες» τους αποκαλεί ο Ερντογάν

Μεγάλες διαστάσεις έχουν πάρει οι αντιδράσεις μετά τον διορισμό από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του Μελίχ Μπουλού στη θέση του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi Üniversitesi). Στη διάρκεια εκτεταμένων κινητοποιήσεων των φοιτητών, που καταγγέλλουν την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να ελέγξει και την ακαδημαϊκή κοινότητα, συνελήφθησαν δεκάδες φοιτητές και πολίτες.

Την αντίδρασή τους έχουν εκφράσει και οι καθηγητές του πανεπιστήμιου, οι οποίοι έχουν υπογράψει επιστολή στην οποία σημειώνουν ότι ο Μπουλού είναι ο πρώτος πρύτανης που διορίζεται εκτός του πανεπιστημίου από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και πως ο διορισμός αυτός είναι μέρος των αυξανόμενων αντιδημοκρατικών πρακτικών από το 2016, όταν η απόπειρα πραξικοπήματος οδήγησε την κυβέρνηση Ερντογάν να λάβει σκληρότερα μέτρα εναντίον των θεωρούμενων αντιπάλων της.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μετά το πραξικόπημα του 2016 έδωσε στον εαυτό του την εξουσία να διορίζει και τους πρυτάνεις, επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον των φοιτητών που διαδηλώνουν εναντίον του Μελίχ Μπουλού (ήταν υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ), χαρακτηρίζοντάς τους τρομοκράτες.

Τρομοκράτες αποκαλεί τους φοιτητές ο Ερντογάν

Διατεινόμενος ότι η απόφασή του να διορίσει νέο πρύτανη στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είναι απόλυτα νόμιμη, δήλωσε: «Δεν συμμετέχουν φοιτητές σε αυτό. Τρομοκράτες είναι αυτοί που συμμετέχουν σε αυτό». Επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει πίσω τον διορισμό ή να επιτρέψει την εκλογή πρύτανη από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στις 5 Ιανουαρίου, μετά τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού, καθώς φοιτητές, καθηγητές και παρατηρητές βλέπουν στην κίνηση του Ερντογάν περαιτέρω προσπάθεια περιστολής της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Τουρκία, όπου έχει φοιτήσει μέρος της τουρκικής ελίτ. Φοιτητές και πανεπιστημιακοί αξιώνουν να ανακτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τον πρύτανη.

Από την Τρίτη, που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις έχουν συλληφθεί 45 φοιτητές και άλλοι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, εκ των οποίων 21 παραπέμφθηκαν σε δίκη με ασαφείς κατηγορίες για ύποπτες σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις, που συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές, έκαναν έρευνες σε σπίτια

Οι 21 αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση την Παρασκευή, σύμφωνα με τον συνήγορό τους Τσαγάν Γιαζιτζί. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν δεν είναι σαφείς μέχρι στιγμής.

Ακόμη 30 πολίτες συνελήφθησαν στην Άγκυρα καθώς συμμετείχαν σε πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φοιτητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, επειδή σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu πρόβαλαν αντίσταση κατά της αρχής.

Με πρόσχημα την αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διατάξει διώξεις εις βάρος εκατοντάδων πανεπιστημιακών που συνελήφθησαν ή παύθηκαν με κατηγορίες ότι σχετίζονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον αυτοεξόριστο ιερωμένο στον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος αποδίδει την οργάνωση του πραξικοπήματος. Το αποτυχημένο πραξικόπημα έγινε το μέσο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέσει εκτός πολιτικής και κοινωνικής ζωής πολλές χιλιάδες πολιτών, στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, μόνο και μόνο διότι πολιτικά βρίσκονται απέναντί του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here