Του Νίκου Π. Σώκου

Εν έτει 2019 είναι κάτι παραπάνω από συχνό φαινόμενα το τσεκάρισμα των διάφορων διαδικτυακών μας προφίλ από τους πάντες. Είναι άλλωστε απολύτως φυσικό το γεγονός ότι η απεριόριστη ελευθερία λόγου που υπάρχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ταυτόχρονα καταχωρεί και την ελευθερία της παρακολούθησης των όσων αναρτώνται από τρίτους. Καθημερινά παραδείγματα που συναντά κανείς είναι εκείνο του εκάστοτε εργοδότη που έχει πλέον την δυνατότητα εκτός από μια συνηθισμένη στιλιζαρισμένη συνέντευξη, ένα βιογραφικό κι κάποια πτυχία να συμπεράνει το ποιόν του υποψήφιου εργαζόμενού του και από τα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης του. Επίσης και της καθεμίας απλής νέας ανθρώπινης γνωριμίας, της οποίας ο καθένας φροντίζει να αναζητήσει τις αναρτήσεις της, με σκόπο το πόρισμα για το αν θα κερδίσει τη συμπάθεια του. Ίσως όμως εκείνο που χαίρει μεγαλύτερης προσοχής από τον κόσμο είναι οι αποκαλύψεις παλαιών αναρτήσεων διάφορων νέων πολιτικών ή διασήμων προσώπων. Εκεί η ισχύ των ΜΚΔ* και γενικότερα της ψηφιακής απαθανάτησης κορυφώνεται.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που τα λόγια τους ή οι αναρτήσεις τους, έχουν συζητηθεί πάρα πολύ τόσο απο τα μέσα ενημέρωσης όσο και από την κοινή γνώμη, με αντίκτυπο πολλές φορές την θέση τους στη πολιτική σκηνή. Με μια σύντομη πολιτική αναδρομή αξίζει να αναφερθεί κανείς σε κάποια χαρατηριστικά παραδείγματα. Πρώτος ο Δημήτρης Καμμένος, βουλευτής των Ανέλ που τον Σεπτέμβρη του 2015 στα πλαίσια της κυβερνητικής συνεγασίας του Σύριζα, έγινε Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για μια ημέρα μόνο καθώς παραιτήθηκε, εξαιτίας αντισιμιτικών αναρτήσεων, ομοφοβικών και ρατσιστικών σχολίων, τα οποία βρέθηκαν στα διαδικτυακά του προφίλ. Στον όχι τόσο μακρυνό Μάρτη του 2019 μια υποψήφια ευρωβουλευτής με τον Σύριζα, η Μυρσίνη Λοϊζου, κόρη του γνωστου συνθέτη, η οποία στους λογαριασμούς της είχε σειρά αναρτήσεων που θεωρήθηκαν, υπέρ της τρομοκρατίας και των ενεργειών της 17Ν καθώς και κατά των θυμάτων της. Η τελευταία υστέρα από έντονη κριτική που της ασκήθηκε απομακρύνθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο του Σύριζα. Στη σημερινή κυβέρνηση από την άλλη στις πρώτες πέντε εβδομάδες ζωής της τόσο η αντιπολίτευση όσο και τα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αναζητησεί και βρει μαύρες αναρτήσεις και δηλώσεις των νέων μελών της, καθώς και των επιλογών της σε διάφορες θέσεις. Ένα από τα παραδείγματα είναι η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός εργασίας της νέας κυβέρνησης. Η κ.Μιχαηλίδου σε παρουσίαση βιλίου τον Απρίλη του 2019, στην οποία ήταν ομιλίτρια μεταξύ άλλων μίλησε με απαξιωτικά σχόλια κατά των ανθρώπων που αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών χαρακτηρίζοντας “ψυχικά νοσούντες” εκείνους που αντιστάθηκαν. Τέλος το πιο πρόσφατο παράδειγμα ο κ. Ζούλας, υποψήφιος για την προεδρία της ΕΡΤ, ο οποίος σε δημοσιεύσεις του στο τουίτερ το 2017 φέρεται ότι έστελνε συγχαρητήρια σε δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη, καθώς και άλλες ακραίες και υβριστικές τοποθετήσεις. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς του δηλώνει ότι ο λογαριασμός του είχε πέσει θύμα επίθεσης χάκερ.

Καλό είναι να αναφερθεί το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης σε αντίθεση με τον προκάτοχο του δεν έχει προχωρήσει στην απομάκρυνση των ακραίων φωνών στην κυβέρνηση και τους συνεργάτες του, οι οποίες δεν ψιθυρίζουν μόνο στα ΜΚΔ τις θέσεις τους αλλά και τις φωνάζουν στα ΜΜΕ… Όπως και να έχει οι δίαφοροι πολιτικοί αρχηγοί πόσο μάλλον όταν βρίσκονται στην θέση του πρωθυπουργού, οφείλουν να μελετούν διεξοδικά και στα ΜΚΔ τους πιθανούς συνεργάτες τους και αν εκείνοι παρουσιάζουν ακραίες θέσεις, οι οποίες βρίσκουν την φιλοσοφία της κυβέρνησης αντίθετη και δε συνάδουν με το δημοκρατικό πνεύμα, να απομακρύνονται, όπως θα έκανε ένας καλός εργοδότης που στελεχώνει προσεκτικά την επιχείρησή του.

ΜΚΔ*: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here