ΔΕΗ: Είμαστε αντίθετοι στην πώληση της ΑΔΜΗΕ

ΦΩΤΟ:INTIME

Οι πρώτες αντιδράσεις για τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών αφορούν την προοπτική ιδιωτικοποίησης του  ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης αλλά  και η ΓΕΝΟΠ στη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πώληση της ΔΕΗ και τονίζουν ότι η ΔΕΗ είναι περιουσία του Έλληνα πολίτη και δεν εκποιείται.

«Είμαστε αντίθετοι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ. Είναι ασύμφορο να αποστερηθεί η ΔΕΗ ενός τόσο πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου για εντελώς πρόσκαιρο και ευκαιριακό τίμημα. Μπορούν να διαμορφωθούν μοντέλα που να προσιδιάζουν στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές χωρίς η ΔΕΗ να απωλέσει ένα τόσο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο», ανέφερε ο Μ. Παναγιωτάκης.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης σημείωσε ότι «η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΑΔΜΗΕ δεν προκύπτει από καμία Κοινοτική Οδηγία. Η ΔΕΗ είναι περιουσία του Έλληνα πολίτη και δεν εκποιείται. Θα αγωνιστούμε για να ακυρώσουμε την προσπάθεια των δανειστών να διαλύσουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας».

Ο Μ. Παναγιωτάκης αναρωτήθηκε εάν στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους θα διατηρηθεί η έκπτωση 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια (υψηλής τάσης), ενώ συνέστησε προσοχή στην εφαρμογή του μοντέλου των δημοπρασιών «φθηνής» ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες της ΔΕΗ ως προς τις επιπτώσεις στους λοιπούς καταναλωτές.

Ως βασική προτεραιότητα έθεσε τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από καταναλωτές που δεν πληρώνουν ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. «Η ΔΕΗ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, με το πρόγραμμα διακανονισμών όλοι μπορούν να είναι συνεπείς. Η «μπάλα» είναι στο γήπεδο των πελατών», ανέφερε και κάλεσε, μεταξύ άλλων, τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης να πληρώσουν τις οφειλές τους. Έμφαση στη διεκδίκηση των οφειλών θα δοθεί σε καταναλωτές με οικονομική επιφάνεια.

Ο κ.Παναγιωτάκης ζήτησε ακόμη την άμεση εφαρμογή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπεγράφη το Μάρτιο και παραμένει ανενεργή. Επίσης πρότεινε, ένα μέρος της δαπάνης για τα τροφεία των εργαζομένων που θεσπίστηκαν με τη συγκεκριμένη ΣΣΕ, να μη καταβληθεί αναδρομικά στους εργαζόμενους αλλά να παραχωρηθεί στο κράτος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here