Δανειστές: Θέλουν να διαλύσουν και τα τελευταία ίχνη ελληνικής βιομηχανίας ή έγιναν αίφνης κομμουνιστές;

Υποπτη θεωρείται η παράδοξη εμμονή των δανειστών να μείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι τιμές ορισμένων φαρμάκων, τη στιγμή που ουσιαστικά με τις πιέσεις τους ανεβάζουν τις τιμές πολλών ζωτικών προϊόντων και παράλληλα μειώνουν τραγικά τα εισοδήματα του ελληνικού λαού.

Η στάση τους (να απαγορεύουν την ανατίμηση) σε ένα πρώτο επιπεδο φαίνεται σχεδόν κομμουνιστική από κοινωνική σκοπιά και ιδιαίτερα ανθρωπιστική. Επειδή όμως δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια, ίσως ισχύει η δεύτερη ερμηνεία, που ειναι και η λογικη. Συγκεκριμένα, αν η τιμή των συγκεκριμένων φαρμάκων μείνει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, οδηγούνται σε λουκέτο οι ελληνικές φραμακοβιομηχανιες και βγαίνουν κερδισμένες οι ξένες εταιρείες που θα εισβάλουν με τιμές πολύ υψηλότερες -τιμές δύσπρόσιτες και για το ελληνικο δημόσιο αλλά και για τον Έλληνα ασθενή.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζουν ως τραγελαφικό έως πολύ ύποπτο το γεγονός να εμφανίζονται υπέρ της ανατίμησης η κυβέρνηση και κατά της ανατιμησης οι στυγνοί δανειστές. Η δε τιμή των φαρμάκων αυτών είναι ήδη αντισυνταγματικά χαμηλή, αφού είναι χαμηλότερη από το κατώτατο της ευρωπαϊκής ένωσης Αν και η αναπροσαρογή που ζητάει το υπουργείο Οικονομικων ειναι πολύ μικρή και αμελητέα από άποψη κόστους για το δημοσιο και τον καταναλωτή, ειναι ζωτική για την ελληνική φαρμακοβιομηχανια που κρατιέται με τα δόντια και δεν μπορεί να ανταγωνισθεί τις ξένες.

ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΑΝΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΗ

ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ για φάρμακα που εισάγονται, αλλά….εξάγονται

Ο Ελληνας ασθενής αντιμετωπίζει άλλο ένα πρόβλημα -που επισης οφείλεται στην στυγνή εκμετάλλευση του φαρμάκου ως εμπορικου προϊόντος. Φάρμακα που τα χρειαζόμαστε και παρουσιαζουν ελλείψεις, ενώ εισάγονται σχετικά φτηνά στην Ελλάδα, εν συνεχεία…. εξάγονται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να λείπουν από τα δικά μας φαρμακεία και να κερδίζουν εις βάρος μας όσοι τα εισάγουν φτηνά και τα εξάγουν ακριβά

Στα μέσα του περασμένου Ιουλίου ο ΕΟΦ απαγόρευσε για πολλοστή φορά την παράλληλη εξαγωγή φαρμακων. Συγκεκριμένα ανακοινωσε ότι   «ως έκτακτο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας αποφασίζεται η προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στο συνημμένο Πίνακα  Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων».

Στον πινακα που ανέφερε τότε ο ΕΟΦ, στα δέκα φάρμακα της λίστας  τα τέσσερα ειναι ιταλικά (ο επικεφαλής των δανειστών στο ζήτημα της τιμής του φαρμάκου είναι ο Ιταλός Τζουζέπε Καρόνε, ο οποιος και επιμένει με ζήλο να μην ανατιμηθούν τα φάρμακα)

Οι τιμές των φαρμάκων (αυτών του Ιουλίου αλλά και πολλών άλλων) συμπιέζονται σε τέτοιο βαθμό, έναντι των τιμών στη Βόρεια Ευρώπη, που  η εξαγωγή τους γίνεται ελκυστική για τις φαρμακαποθήκες αλλά και για κάποιους φαρμακοποιούς -και φυσικά για την ιταλική ή όποια άλλη φαρμακοβιομηχανία κινει το «προϊόν» της ανά την Ευρώπη

Οι φαρμακαποθηκες, όταν μπορουν να βγάλουν 20% κέρδος, προωθούν αμέσως το σκεύασμα σε άλλη χώρα με το σύστημα της παράλληλης εξαγωγής -το εισάγουν  δηλαδή πάμφθηνα για την χρεοκοπημένη Ελλάδα, και το ξαναβγάζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε πολύ καλυτερη τιμή, στερώντας τον Έλληνα ασθενή που κάνει ουρές για να το βρει ή δεν το βρίσκει επι μήνες στα φαρμακεία γιατί «λείπει» μαγικά από τα ράφια.

Παράδειγμα: η συσκευασία ενός από αυτά τα ιταλικά σκευάσματα που «κάνουν βολτες» στην Ευρώπη εις βάρος του Ελληνα ασθενούς, των 400 mg, κοστίζει στην Ελλάδα στην  χονδρική 6,65 ευρώ (τα 30 χάπια) ενώ των 800 mg (με 60 χάπια) κοστίζει 29,93 ευρώ. Στη Γερμανία η χαμηλότερη τιμή της πρώτης συσκευασίας των 400 mg είναι 30,10 ευρώ και της  δεύτερης συσκευασίας  των 800 mg είναι 45,76 ευρώ. Αυτό σημαινει ότι με την «παράλληλη ενδοκοινοτικη εξαγωγή»  το  συγκεκριμένο ιταλικό σκεύασμα όταν  εξαχθεί από την Ελλάδα  στη Γερμανία το κέρδος για τους εμπόρους των φαρμακαποθηκών είναι –π.χ. στα 400 mg– τέσσερις φορές μεγαλύτερο. Κερδίζει φυσικά και η ιταλική φαρμακοβιομηχανία που αυξάνεται ο τζίρος της και που κάνει νέα εξαγωγή στην «καημένη Ελλάδα» σε χαμηλές τιμές για να φτάσει το φάρμακό της στο Βερολίνο μέσω Αθήνας.

Δεν υπάρχει δυστυχώς  ακριβής εικόνα των εξαγωγών-διακινησεων του φαρμάκου εντός ευρωπαϊκής ένωσης και η αναστολή παράλληλων εξαγωγών μπορεί να είναι μόνο προσωρινή, καθώς ουσιαστικά την απαγορεύει το δίκαιο της Eυρωπαϊκής Ενωσης.

Εχουν εντοπισθεί ογκολογικά φάρμακα σε φορτηγά προς Βόρεια Ευρώπη και σε αποθηκες της Ολλανδίας. Τέθηκαν υπο παρακολουθηση κάποιες φαρμακαποθήκες της  Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Το κέρδος ειναι υπολογίσιμο για όσους δεν έχουν ηθικό ζήτημα, αλλά και τα περιθώρια του νόμου ιδιαίτερα χαλαρά,  καθώς οι Γερμανοί για παράδειγμα έχουν το δικαιωμα να παίρνουν το 5% των φαρμάκων τους από το λεγομενο  «παράλληλο εμπόριο»

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here