Δαμιανός: Εκβιασμούς στο κράτος έκαναν οι “θεσμοί” όχι οι απεργοί πείνας

“Κάνω έκκληση να βοηθηθεί ο Κουφοντίνας να διακόψει την απεργία πείνας, ανεξάρτητα από το αν έχει δίκιο στο αίτημα του ή όχι” είπε σήμερα στο Κόκκινο ο διευθυντής του Γυμνασίου- Λυκείου των Φυλακών Αυλώνα Πέτρος Δαμιανός, τονίζοντας ότι “μέχρι να βρουν τα χαρτια θα έχουμε χάσει τον άνθρωπο”. Μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη, εξήγησε ότι αναφέρεται στα έγγραφα που η κ. Νικολάου ισχυρίστηκε χθες ότι έχει εγκαίρως παραλάβει ο κρατούμενος, ενώ η δικηγόρος του κ. Κούρτοβικ υποστηρίζει ότι αυτό δεν συνέβη.

“Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και οφείλει η Πολιτεία να το προστατεύει εξ ίσου για όλους. Δεν έχει καμμία σημασία τί είδους εγκλήματα έχει διαπράξει ένας κρατούμενος” υπογράμμισε ο Πέτρος Δαμιανός.

“Με όλο το σεβασμό για την οδύνη των οικογενειών που έχουν θρηνήσει θύματα, θέλω να πω ότι στην Ελλάδα τις ποινές τις επιβάλλουν τα δικαστήρια και τις εφαρμόζουν οι θεσμοί που ο νόμος ορίζει”.

Σχετικά με το επιχείρημα ότι ο απεργός πείνας εκβιάζει το κράτος, ο κ. Δαμιανός τόνισε χαρακτηριστικά: “Εκβιασμούς στο κράτος έκαναν οι “θεσμοί” την εποχή των μνημονίων.

Ως περιφερειακός σύμβουλος θυμάμαι τον εκβιασμό που μας έκαναν να υπογράψουμε το Ελληνικό για να εγκρίνουν την αξιολόγηση. Να υπογράψουμε τη μπίζνα, δηλαδή, για να εκταμιεύσουν τη δόση. Εκβιασμό δεν κάνει ένας άνθρωπος που καταστρέφει την υγεία του, καταστρέφει το σώμα του για να διεκδικήσει κάτι”.

Ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών Αυλώνα έγινε ευρύτατα γνωστός από την ευεργετική συμβολή του στη λύση της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού αλλά και πρόσφατα του Βασίλη Δημάκη.

“Εχω δει πολλές απεργίες πείνας, είπε, οι περισσότερες δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας γιατί ευτυχώς διευθετούμε τα θέματα. Θέλω να τονίσω ότι ακόμα και μία βδομάδα απεργίας, επιφέρει μεγάλη ζημιά στον οργανισμό. Το περισσότερο μπορεί να αφήσει βλάβες μη αναστρέψιμες.

Αναφερόμενος στη τραγική εμπειρία της Νορβηγίας και του νεοναζί Μπρέιβικ, που δολοφόνησε 77 άτομα στην πλειονότητά τους εφήβους, ο Πέτρος Δαμιανός, που έχει επισκεφθεί την Νορβηγία αρκετές φορές για επιμόρφωση σε σχέση με την εκπαίδευση στις φυλακές, τόνισε πως η η χώρα κλονίστηκε σοβαρά για το αν θα πρέπει να επιμείνει στο ποινικό σύστημα που ίσχυε και που προβλέπει ανώτατη ποινή τα 20 έτη.

“Υπερίσχυσε το κράτος Δικαίου που ίσχυε, ένα πρωτοποριακό σύστημα αναμόρφωσης, που το έχω ζηλέψει. Φαντασθείτε πως έχουν κατοχυρώσει στο Σύνταγμα να υπάρχει ένας κρατούμενος ανά ένα κελλί. Ωστε όταν κλείνει η πόρτα του κελιού κανένας να μην μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα του κρατουμένου.”

Τέλος ο Πέτρος Δαμιανός είπε ότι φοβάται τί θα επακολουθήσει αν πεθάνει ο Κουφοντίνας και απηύθηνε ως δάσκαλος μια έκκληση στους νέους που διαμαρτύρονται να διαμαρτύρονται ειρηνικά “γιατί μια διαδήλωση 50.000 είναι πιο αποτελεσματική από 50 μολότωφ”.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here