Δαμάζοντας τα κύματα: Η ιστορία του Σύρου πρόσφυγα που κατάφερε το αδύνατο

Πόση απελπισία και απόγνωση χωράει στην απόφαση να περάσεις κολυμπώντας από τις τουρκικές ακτές ως την Σάμο; Και πόση ζωή στα ανοιχτά χέρια που έχουν καταφέρει το αδύνατο;

Η ιστορία του Σύρου πρόσφυγα φαντάζει απίστευτη. Και όμως. Η θέλησή του να ξεφύγει από τη φρίκη του εμφύλιου πολέμου και να ζήσει ένα καλύτερο μέλλον, τον οδήγησαν να τολμήσει την αναμέτρηση με τον θάνατο, να τα παίξει όλα για όλα και να βγει νικητής.

Ο Ameer Mehtr έχασε το σπίτι του και έμεινε χωρίς χρήματα, εξαιτίας του πενταετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Πρώην κολυμβητής στην εθνική ομάδα της χώρας του, ταξίδεψε στην Βηρυτό τον περασμένο Μάιο και εκεί κάθε μέρα έκανε προπόνηση κολύμβησης για να είναι έτοιμος για «το μεγάλο ταξίδι». Επί μήνες μελετούσε τον χάρτη του Αιγαίου πελάγους και είχε ανακαλύψει τον συντομότερο δρόμο για την Ευρώπη για εκείνον.

Τον Σεπτέμβριο ήρθε «η μεγάλη στιγμή». Βρέθηκε στην τουρκική παράκτια πόλη Guzelcamli, έτρεξε γρήγορα να διαφύγει από τους αστυνομικούς που περιπολούσαν στις ακτές για παράνομους διακινητές προσφύγων και έπεσε στα νερά.

Μοναδικά του εφόδια ένα κινητό τηλέφωνο σε μια αδιάβροχη θήκη , μερικά στικάκια με φωτογραφίες της οικογένειάς του και μερικούς χουρμάδες – την μοναδική τροφή που διέθετε για το ταξίδι του.

 

Ο Σύρος πρόσφυγας δήλωσε από έναν καταυλισμό προσφύγων που βρίσκεται τώρα στη Σουηδία, ότι όσο κουρασμένος και αν ήταν, χαμογέλασε όταν είδε τα πρώτα βράχια του νησιού, επειδή αντιλήφθηκε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο μέλλον του.

Ο Ameer Mehtr μίλησε στην εφημερίδα Τhe Sunday Times και υποστήριξε ότι στις εφτά ώρες του επικίνδυνου «διάπλου» υπήρξαν στιγμές που ένιωσε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον θάνατο, αλλά γνώριζε καλά ότι έπρεπε να κολυμπήσει για να φθάσει στον προορισμό του, στο μέλλον του.

Τελικά έφθασε στη Σύρο. Ο θρίαμβος της ζωής αποτυπώνεται στη  φωτογραφία που έβγαλε πάνω στα βράχια με ανοιχτά χέρια.

Ο ίδιος μαζί με άλλους Σύρους πρόσφυγες έφτιαξαν μια σελίδα στο Facebook, μέσω της οποίας δίνουν συμβουλές σε συμπατριώτες τους που θέλουν να κάνουν το ίδιο, αλλά, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, τώρα τα νερά είναι κρύα και το εγχείρημα είναι δύσκολο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here