Δαμασκός: Εντελώς ψευδής η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για μαζικές εκτελέσεις

Η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε σήμερα «εντελώς ψευδή» την έκθεση-καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας ότι 13.000 άνθρωποι έχουν απαγχονιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε μια φυλακή κοντά στη Δαμασκό.

Το συριακό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η έκθεση αυτή «είναι εντελώς ψευδής και έχει στόχο να αμαυρώσει τη φήμη της Συρίας στη διεθνή σκηνή, κυρίως μετά τις νίκες του συριακού στρατού», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Το Sana, επικαλούμενο το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετέδωσε ότι οι κατηγορίες της ΜΚΟ δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία, αλλά κυρίως «σε προσωπικά αισθήματα που έχουν στόχο να πετύχουν γνωστούς πολιτικούς στόχους». Επίσης το υπουργείο κατηγόρησε τους Σύρους αντάρτες ότι εκτελούν και απάγουν αμάχους.

Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στη φυλακή Σαϊντνάγια κυρίως από το 2011 έως το 2015, όμως είναι πιθανό να συνεχίζονται και ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η πλειονότητα των έως και 13.000 θυμάτων ήταν άμαχοι που ήταν αντίθετοι στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση η οποία ζήτησε να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα από τον ΟΗΕ, ο οποίος πέρυσι παρουσίασε μια έκθεση με ανάλογες καταγγελίες που ήταν επίσης βασισμένη σε μαρτυρίες.

Η συριακή κυβέρνηση και ο Άσαντ έχουν απορρίψει στο παρελθόν και άλλες εκθέσεις που έκαναν λόγο για βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, κατά μέσο όρο 20 με 50 άνθρωποι απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα στη φυλακή Σαϊντνάγια την τετραετία αυτή.

 

Η έκθεση βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 84 μάρτυρες, περιλαμβανομένων φρουρών και αξιωματούχων, κρατούμενων, δικαστών και δικηγόρων, αλλά και ειδικών.

«Τα ευρήματα της Αμνηστίας συνάδουν με την έκθεσή μας με τίτλο «Θάνατος υπό κράτηση» (Death in detention)», δήλωσε ο Πάουλο Πινέιρο επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας σχολίασαν την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τον Μπόρις Τζόνσον να γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter: «Αηδίασα από τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας για τις εκτελέσεις στη Συρία. Ο Άσαντ ευθύνεται για τόσους πολλούς θανάτους και δεν έχει μέλλον ως ηγέτης».

«Η @Amnesty κατέγραψε τη φρίκη των φυλακών του συριακού καθεστώτος. Η βαρβαρότητα αυτή δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Συρίας», σχολίασε από την πλευρά του ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here