Ντάισελμπλουμ : Συμφωνία για πρόγραμμα γέφυρα ίσως μέχρι Τετάρτη

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Μια συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα μπορεί να υπάρξει έως τη Τετάρτη εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

«Συζητήσαμε τις δυνατότητες μιας χρηματοδότησης – γέφυρας και ποια βήματα θα πρέπει να γίνουν τις επόμενες μέρες σε σχέση με την Ελλάδα» τόνισε, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος πιέζει.

Διευκρίνισε ότι το EuroWorking Group θα εξετάσει τις δυνατότητες για το πρόγραμμα – γέφυρα, που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της εν αναμονή ενός τρίτου πακέτου διεθνούς βοήθειας.

Η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν σύντομη και δεν υπήρξαν αποφάσεις, είπε. «Για μένα πάντα ο στόχος ήταν η παραμονή της Ελλάδας, αλλά παραμονή με αξιόπιστο τρόπο, τόσο για την ευρωζώνη όσο και για την χώρα. Είμαστε μια νομισματική ένωση που βασίζεται σε κανόνες και δεσμεύσεις» τόνισε .

Αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας- πιστωτών εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση «θα έχει υποβάλει στη Βουλή και θα έχει εγκρίνει το συνολικό πακέτο το οποίο συμφωνήθηκε».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «αν αυτό γίνει επιτυχώς, οι θεσμοί θα μας ενημερώσουν, θα έχουμε μια τηλεδιάσκεψη αποτίμησης της διαδικασίας και αυτό θα είναι το σινιάλο ώστε οι υπουργοί να πάνε στα εθνικά κοινοβούλια».

Στο σημείο αυτό δεν απέφυγε έμμεσο πλην σαφές σχόλιο σχετικά με το δημοψήφισμα. «Μας απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα της εμπιστοσύνης, σε σχέση με το δημοψήφισμα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα» τόνισε.

«Εκτιμώ ότι τέσσερις εβδομάδες θα χρειαστούν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες» επισήμανε, αναφερόμενος στο ζήτημα του νέου προγράμματος βοήθειας.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε πως η Κομισιόν πιστεύει ότι μετά την σημερινή συμφωνία η μη αναστρεψιμότητα του ευρώ ενισχύεται και πρόσθεσε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται αλληλεγγύη και αλλά και υπευθυνότητα.

Υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα παράσχει όλη την τεχνική βοήθεια που ενδεχομένως να χρειαστεί η Αθήνα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα εμπιστοσύνης τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Στο μεταξύ ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανεξελέγη σήμερα Δευτέρα επικεφαλής του Eurorgoup για τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Μοναδικός αντίπαλος του Ολλανδού ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λούις ντε Γκίντος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here